Промените в Закона за политическите партии могат да влязат в противоречие с конституционни текстове, предупредиха от ДСБ по време на обсъждането на измененията, предаде парламентарният репортер на БЛИЦ.
Партиите съществуват, за да формират политическата воля на гражданите, а не за да ходят на избори и заличаването им ще наруши основния закон на страната, каза Екатерина Михайлова. Предложението на БСП предвижда да се заличават от регистрите в Софийски градски съд онези партии, които са нарушили правилата за финансиране, които не са получили 1% от гласовете на два последователни избора и в случаите, когато нямат 5 000 членове и структури в страната.
Мая Манолова от левицата аргументира предложението с обстоятелствата, че сега има много такива политически формации, които на практика не функционират. Опозицията отправи критики и към ограничаването на финансирането на партиите от юридически лица. Според Екатерина Михайлова ако един бизнесмен иска да си купи политическа сила, може да го направи много по-лесно като физическо лице. По-лесно се прикриват нещата, когато се вършат на четири очи, мотивира се тя. ДСБ настоя също да се отложи разискването на измененията в закона, защото няма позиция на финансовото министерство, а измененията предвиждат увеличаване на размера на държавната субсидия. Според Мая Манолова обаче това не е необходимо, защото и сега в бюджета е заложено субсидиране на партиите. От БНД също възразиха срещу ограничаването на даренията. От 111 държави само 8, сред които и България, имат праг за финансиране на политическите кампании, посочи Илко Димитров. Той заяви, че БНД е за либерален режим при получаване на средства за партии, но и за въвеждането на строг контрол. Светослав Малинов от ДСБ упрекна вносителите на измененията в закона в ограничаване на демокрацията. Таванът на даренията от физически лица да не надхвърля 30 000 лева, предлага БСП, а НДСВ настоява тази сума да не е повече от 100 лева. Освен това левицата предлага всяка партия да поддържа публичен регистър, в който да се съдържа пълна справка за имуществото на партията, финансирането и средствата, които е получила, както и техният произход. Дебатите ще продължат и утре.
Камелия Цветанова, БЛИЦ