48% от българите биха отишли да гласуват, ако парламентарните избори бяха днес. Това сочи изследване на МБМД, проведено от 21 до 26 февруари.
22% са категорични, че със сигурност няма да гласуват. 15% ще гласуват, но все още не са решили за кого.
Ако изборите бяха днес, 26.6% заявяват, че биха дали своя глас за ГЕРБ, 16.3% - за БСП, 8.1% за ДПС и 7.1% за Атака. СДС е пета политическа сила с 3.2% подкрепа, следвана от РЗС – 1.8% и “Напред” – 1.5%. ДСБ има подкрепата на 1.3% от избирателите, а НДСВ – на 1.1%. 

Президентът Георги Първанов се ползва с най-високо доверие – 43.4%. Следва го столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов с 43.1% и премиерът Сергей Станишев – с 20.1 %. След тях в класацията са Волен Сидеров, Яне Янев и Ахмед Доган. 35% от запитаните имат доверие в полицията, 20% - в следствието и 19.9 на сто – в съда. 

26% от анкетираните са категорични, че корупцията е най-големият проблем на страната днес. Следват ниските доходи, лошото управление на страната, безработицата, високите цени и инфлацията, престъпността и липсата на законност и справедливост.

Обединената десница би имала по-големи шансове, ако бившите лидери се изключат от листите, показват още данните от изследването. 64% от анкетираните смятат, че старите лидери не трябва да участва в листите. Само 18% смятат, че бившите лидери трябва да са начело на листите. 68% от анкетираните симпатизанти на десницата също смятат, че старите лидери не трябва да застават начело на листите.
Около 50% от анкетираните одобряват идеята за широка коалиция между десните партии СДС, ДСБ и други десни партии на предстоящите парламентарни избори. Само 16% въобще не одобряват дясна коалиция. 58% от анкетираните биха гласували за обединена десница без старите лидери.  /БЛИЦ