Късно снощи премиерът Бойко Борисов предложи да бъде гласувано въвеждането на извънредно положение в България заради разпространението на коронавируса. По време на спешната среща министър-председателят заяви, че именно сега е моментът да покажем дали сме патриоти и солидарни

Това по думите му това трябва да се случи като помогнем на пенсионерите и социално слабите.

Първи призива на премиера Борисов последва евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

"Уважаеми, от началото на седмицата обсъждам със съратници една идея, вчера чух нещо подобно и на заседанието на Министерски съвет.

Във време на изпитания и напрежения ние, българите, трябва да покажем национална солидарност и грижа за сънародниците ни. Успоредно с усилията и мерките на изпълнителната власт всеки от нас може и трябва да покаже личен пример, спокойствие, грижа за ближния, за по-слабия, за уязвимия.

Най-застрашени в момента са възрастни, самотни, хронично болни хора. И точно те са принудени да пътуват в масовия транспорт, да се редят по опашки или да се струпват в затворени помещения. Тези наши сънародници точно сега имат нужда да им подадем ръка.

Затова Ви питам - кой от Вас би станал доброволец, който да напазарува, плати комунални сметки или да свърши нещо на уязвим сънародник в нужда?

Точно в трудни моменти ние, българите, сме доказвали, че можем да сме солидарни, единни и силни.
Обсъдих идеята с младежите от ВМРО - има пълна подкрепа и готовност, но ще трябват и още доброволци.

Разбира се ако се стигне до осъществяване на тази идея, тя ще бъде в пълен синхрон и координация с отговорните медицински и административни власти.

Всеки е добре дошъл. Добре дошли са и младежки организации, спортни клубове, съсловия, групи по интереси. Не ме интересуват “класа, пол, занятие”, нито политически убеждения, тук говорим за това, че днес българи трябва да помагат на българи.

Има ли желаещи?", написа Джамбазки в личния си фейсбук профил.

БЛИЦ припомня, че вчера евродепутатът сподели и силни думи за коронавируса.