"След като загубихме гласуване с три гласа не правя прогнози, но ще направим предложения, които ще удължат времето за заседание на комисията с часове, може би с дни" . Така евродепутатът Ангел Джамбазки коментира в аванс насроченото за следващата седмица заседание на Транспортната комисия на ЕП по пакета "Мобилност" в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.
България настоява разглеждането на пакета Мобилност да остане за следващия състав на Европейския парламент.

"Никой не знае какво ще бъде гласувано. То ще бъде такъв хаос, че най-вероятно ще бъдат гласувани разнопосочни предложения от различните проекти," заяви Джамбазки.

"Най-нормалното нещо е този документ да бъде гледан на спокойствие, на трезва глава и да се отчете какъв е интересът на нашите превозвачи, какъв е интересът на другите, някъде по средата трябва да се намери решението. Не може те (б.р. застъпниците на проекта) да се налагат и да убиват този бизнес у нас,” коментира евродепутатът.

Според него ако пакетът Мобилност бъде приет 17% от нашия БВП ще отиде някъде другаде.

"Ако загубим 150 хил. работещи и 17% от БВП, то бюджетът ще е пред колапс," смята Джамбазки.

По отношение на заплащането на труда на международните шофьори у нас и в западните страни, Димитър Рашков от Съюза на международните превозвачи обясни: "Доходът е абсолютно адекватен и идентичен с всичките ни колеги в Западна Европа. Няма някой да плаща малко повече или малко по-малко. Всички сме изравнили отдавна заплащането и то е такова, каквото е нормалното за бранша. Няма как ние да плащаме по-малко или да подценим труда на шофьора по никакъв начин, защото той просто ще отиде в друга фирма".