"От фронта на европейското разширяване. Личните впечатления на една заместник-министър-председателка" - така беше озаглавена срещата с Меглена Плугчиева, която се проведе в понеделник в Берлин.
Бившата посланичка Меглена Плугчиева все още може да разчита на приятелите си в Германия, а те - на нейната откровено поднесена, но задължително оптимистична оценка за ситуацията в България. В резултат: страната пак ще получи изпратени и заплащани от Германия експерти във връзка с програмите от европейските фондове. Това стана ясно от краткото посещение на българската заместник-министър-председателка в Берлин.

"Проблемите идват и от незнание"

Меглена Плугчиева умее да използва старите си контакти, за да позакърпи положението с недостатъчния брой квалифицирани сътрудници. Този проблем беше само един от няколкото, за които тя спомена в хода на дискусията в Берлин, организирана в тесен кръг от депутати в Бундестага и журналисти.

И все пак към всеки споменат проблем Меглена Плугчиева подчерта задължително и постигнатия макар и минимален напредък. В страната има нужда от по-добра координация между отделните институции, но пък сътрудничеството с прокуратурата е много по-добро от преди. Има злоупотреби с пари от европейски фондове, но пък проблемите идват и от незнание, не само от зла умисъл. Затова целта е да се дава по-добра информация на хората.

В края на месеца се очаква решението на Европейската комисия за спрените пари по ФАР, но пък спрените над 200 милиона евро по програма САПАРД са спасени.

Изводът: "Европейската комисия трябва да продължи да оказва натиск върху България", заяви Меглена Плугчиева и това видимо се хареса на аудиторията. Дори присъстващият представител на ОЛАФ изрече похвали по адрес на Меглена Плугчиева, а покрай нея и за страната. След дискусията Райнер Щеенблок, външнополитически говорител на фракцията на Зелените в Бундестага, заяви в типичния за вечерта оптимистичен тон: "Това беше интересна дискусия за трудностите, пред които е изправена България

Меглена Плугчиева назова много ясно какво още има да се прави. Страната й има да разрешава огромни задачи, що се отнася до корупцията и реформите в правосъдието. В лицето на Меглена Плугчиева обаче виждаме човек, който е способен да се справи. Вижда се, че в България не само има нужда от промяна, но и желание за това и този факт ме настройва оптимистично", заяви външнополитическият говорител на Зелените в Бундестага.

А журналистът от германската агенция ДПА Клаус Блуме отбеляза, че тази вечер се говорело най-вече за това, че чашата е полупълна, а не полупразна:

"Може би това е задачата на Меглена Плугчиева: да разпространява оптимизъм. Както знаем, медалът има две страни. Тепърва ще се види какво ще реши Европейската комисия и дали тя гледа така оптимистично на нещата, както госпожа Плугчиева", заяви в телеграфен стил журналистът от агенция ДПА. /ДВ