Шансовете за съставяне на редовен кабинет са малки. Ако изобщо се създаде, няма как да е с дългосрочен хоризонт. Ясно е, че третият мандат е кризисен. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева.

По думите ѝ, с меморандумите, които "Продължаваме промяната" са подписали, "с това, което са направили с Плана за възстановяване и устойчивост, с българската енергетика, е ясно, че тези хора са дошли да рушат, а не да създават". "Опитват се да търсят оправдания, защото всеки, който малко разбира от енергетика, прави на пух и прах това, което са подписали. За всички вече е ясно, че то е подписано, само за да се съгласи ЕК за малоумния им проект от не знам колко батерии, с които ще станем за смях в целия свят", заяви тя. 

"Даже Германия, която затвори ядрената си енергетика и въглищните си централи, ги отваря. А ти да поемеш ангажимент, съкращавайки срока, ясно разписан, е ясно, че го правиш само с някаква друга цел - да се вкара този проект за батериите", обясни Захариева. 

Ако папката с третия проучвателен мандат бъде връчена на БСП, ГЕРБ вероятно ще води разговори с партията на Корнелия Нинова, посочи тя.

Тя определи подобен разговор като „труден” и „почти невъзможен”. Причината - БСП е единствената партия, за която има общо решение на Конгреса на ГЕРБ - да не се влиза в коалиция със столетницата. Захариева уточни, че от ГЕРБ са провели разговори с всички политически сили, включително „Продължаваме промяната”.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук