Заместник-министри в общо седем министерства бяха назначени в петък със заповед на служебния премиер Стефан Янев. Оценка за работата на служебното правителство пред Bulgaria ON AIR направи Екатерина Захариева, вече бивш министър на външните работи.

"Би трябвало да им дадем толеранс. На първия и втория ден те извършват смяна на едни от ключовите институции в България, и то без съществени мотивации. Те сменят професионалисти, за да назначат лица със странни професионални качества. Говоря за НАП и "Митници“. Говоря за уволненията в Министерството на вътрешните работи.

Абсолютно нормално е да се смени политическият кабинет и всеки го прави, дори служебен кабинет. Но на първия ден, без да си се запознал с работата на структурите, без да си поискал отчет, да видиш за какво става въпрос.

Какви са критиките за работата на изпълнителния директор? Течът на лични данни беше престъпление – случва се във всяка държава. Последно се случи с тръбопровода в САЩ. 

Очевидно целта е да се овладеят тези структури със странни хора, тепърва ще се прави анализ на тези назначения. Странни са на фона на професионалистите, които бяха уволнени.

Разбирам да бяха по-големи професионалисти от тях, но със странните назначения, без мотиви от първия ден", заяви бившият министър на външните работи.