Право е на всеки народ да се самоопредели и да реши къде иска да бъде. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по повод референдума за името на Македония.

По думите ѝ анализите от резултатите от референдума са противоречиви. Захариева изтъкна, че избирателната активност е ниска, но припомни, че от 25 г. там не е правено преброяване и е под въпрос дали това са реалните избирателни списъци.

Външният министър отбеляза, че почти 610 000 са били „за” и по думите ѝ това очевидно не е малка подкрепа от страна на гражданите на Македония за подкрепата по пътя към ЕС.

Очевидно избирателната активност е по-ниска от очакваното, но от друга страна, 92% бяха „за”, което също никой не е очаквал. Не бих казала, че това е провален референдум, обобщи тя.

Захариева изтъкна също, че е в интерес на България да има стабилност в съседната ни държава. „Този дългогодишен спор трябва да се реши. Много напрежение имаме на Балканите. Историята не трябва да ни тежи, а да ни е учител. За нас е важно Македония да е стабилна”, подчерта външният министър пред bTV.

Нашата ръка за тяхното членство в ЕС остава протегната, посочи тя.

По въпроса за предложенията за посланици Захариева призна, че все ще имат някои противоречия за изчистване с президента Румен Радев. „Има предложения, които президентът не одобрява, това е двустранен процес. Не разговаряме трудно, разбира се, имаме различни гледни точки за някои от местата, но се надявам да ги преодолеем в най-скоро време”, каза Захариева.