Журналистката Илиана Беновска е сезирала главния прокурор Сотир Цацаров със сигнал, че е получила серия от заканителни имейли, след като е задала неудобен въпрос на председателя на ВКС Лозан Панов, научи БЛИЦ.
Публикуваме сигнала на Беновска до обвинител №1

"Уважаеми господин Главен прокурор,

На 23 март 2017 година се обърнах с открито писмо, което пратих на адресатите и много медии го публикуваха. Копирам текста:

ОТКРИТО ПИСМО

От Илиана Беновска, политически журналист, създател на обществено-политическото „Радио К2“ и водещ на „Беновска пита“ по Канал 3, за отговор-мейл [email protected]    [email protected]  [email protected], адрес: София, ул. „Сан Стефано“18, ет.1, ап.1, „Радио К2“
ОТНОСНО: Беновска пита: Кой от Вас е бил войник на България, кога, какъв профил, а ако не е бил – по какви причини. Моля,  отговорете в търпимия срок от 1 седмица  
Уважаеми господа/госпожи,
Във връзка с ескалацията на тероризма в Европа и света, заплахата от вълна  мигранти и пренос на тероризъм през границата на България – европейска граница за ЕС, инициативата на „Фронтекс“ да пренасочи ресурси от Централна Европа към българо-турската граница, обсъжданията в 43 НС за връщането на задължителната военна служба и липсата на новоподготвени  за защита на границите ни  кадри, както и застаряването на запаса
„Радио К2“ и „Беновска пита“ изследват кой  на какво основание иска и може Ли да управлява България и ДА ОСИГУРИ  СИГУРНОСТТА  НА  ГРАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ.

1.ДО Президентите:
Петър Стоянов, президент/ 1997-2002/
Георги Първанов, президент/2002-2012/
Росен Плевнелиев /2012-2017/
Бележка: ясно е защо не питам президента Румен Радев

2. ДО Лидерите на партиите, които биха излъчили премиер след парламентарните избори:
Бойко Борисов- ГЕРБ
Корнелия Нинова – БСП /ясно е ,че Вие на сте служили в армията/
Бележка: г-н Борисов и г-жа Нинова, моля  да отговорите   и за членове на ръководните органи на партиите

3. ДО първите в съдебната система
Георги Колев – председател на ВАС
Лозан Панов - председател на ВКС
Сотир Цацаров – главен прокурор
Адресирам този въпрос към Вас, защото Вие сте хората, които моделират обществените процеси и давате личен пример на българите.
С уважение: Беновска
Всички запитани освен председателя на ВКС Лозан Панов ми отговориха. Отбелязвам този факт, защото започнах да получавам имейли, в които се съдържат закани.

Някои от мейлите изтрих, защото не за първи път получавам заплахи и не обръщам внимание на това. Тъй като ситуацията ескалира, възстанових част от тях, но не съм сигурна дали са всички. Затова и носят една и съща дата и поредни часове. Датата и часовете бяха непосредствено след публикуването на откритото писмо, последните /в жълто/ са с автентичните дати – т.е. атаката след кратко спиране беше подновена.

Не искам и да помислям, че липсата на отговор дали г-н Лозан Панов е в основата на тези писания, но не намирам друг реален повод. Не съм аз този, който ще се меси в професионалните действия на прокуратурата и съответните служби, които ще бъдат ангажирани, но ми се струва наложително да бъде потърсена връзка между писанията и г-н Панов. Като журналист аз многократно съм и задавам и в момента въпроси по дейността на г-н Панов като председател на ВКС и дейността му в лично качество, а и за работата на самия ВКС и на отделни съдии. При нужда мога да Ви запозная и с тези въпроси и липсата на отговори от страна на г-н Панов.

Прави ми впечатление, че мейлите са конструирани под формата на диалог с мен. Диалог с този субект не съм водила. Не съм отговаряла. Но формата буди подозрение, че някой цели бъдещо мое злепоставяне, а защо не и посегателство върху мен и семейството ми.
Прощавайте, че Ви занимавам. Но този път изпитвам страх и притеснение, че тази атака не е безобидна… Моля да разпоредите проверка и да предприемете съответните действия.

С уважение
Илиана Беновск.а.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!