Само преди няколко дни стана ясно, че досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова ще се бори на местните избори, които ще се проведат през октомври, за още един мандат.

Според социолозите най-сериозният опонент на сегашния столичен градоначалник ще е Мая Манолова, която също заяви, че ще се включи в битката за София.

БЛИЦ припомня, че днес бившият омбудсман на България се регистрира като кандидат кмет на София.

Но колкото социолозите да вещаят сериозна битка между двете дами те бяха уловени в опасна близост.

Фандъкова и Манолов бяха обединени от невероятен повод, който радва цяла България. А именно днешното отбелязване на 134 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Те бяха заедно пред мавзолей на Александър I Батенберг, където поднесоха венци.

„Свикнали сме лесно да се делим и да вървим сами, но нека си припомним Съединението като урок за настоящето“, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на тържественото честване на Съединението в столицата.

„Скъпи съграждани, уважаеми госпожи и господа народни представители, колеги, скъпи деца, ваши превъзходителства. 6 септември 1885 г. е дата, която ни казва, че най-важната работа за България трябва да я вършим без колебания, без отлагане и самите ние. 

Днес може би е трудно да си представим шокът от разделението. Днес, когато сме свикнали лесно да се делим, да вървим сами. 

Нека си припомним историята като урок за настоящето. Съдбата на Отечеството ни е в собствените ни ръце, в дружните ни ръце, в дружните ни усилия, във вярата ни, че сме един народ, обединен от каузата за общото добруване. 

Съединението е чисто българско завоевание, без външни подбудители, крепители и защитници. То е едно истинско българско чудо, защото едва ли някой по света е предполагал с каква решителност българският народ ще действа за защита на своята държава и национален идеал след дългите векове на гнет“, заяви още Фандъкова. 

Тя посочи, че Съединението е символ на несменимият стремеж на българина да живее достойно в своя държава, обединен от своите сънародници, приет за равен и достоен за другите европейски народи, както мечта Васил Левски.

„Съединението прави силата“ е девизът на нашата държавност. Водачите в онези исторически месеци проявяват забележително държавническо поведение. 

Забравят за разделението на наши и ваши, за дребните си политически борби и лични амбиции. Опозицията активно работи за постигането на националния идеал заедно с правителството. 

Вечно ще бъдат признателни на княз Александър Първи, на Захари Стоянов, Иван Андонов, военноначалниците Данаил Николаев, Рачо Петров, Атанас Узунов, Анастас Бендерев, държавниците Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Георги Странски, дипломатът Иван Гешов. Всички те и мнозина други вложиха целите свои дарби, усилия и мъжество, за да се случи Съединението. 

Да не забравяме и огромната роля на героичната българска армия, която в последната Българо-Сръбска война защити държавата и българските идеали и постави света пред свършен факт. Честит празник“, каза още Фандъкова.

БЛИЦ припомня, че силни думи за днешния празник отправи и министър-председателят Бойко Борисов.

Видео: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!