Експертът по изборни системи Ваня Нушева коментира пред Nova News решението на ЦИК за ДПС.

„При така стеклите се обстоятелства, при които нямаме регистриране по ред, сме свидетели на ситуация, при която ЦИК поне в началото на регистрацията на партиите взе странно и необяснимо решение. Очевидно то беше продиктувано от напрежението пред комисията”, заяви в тя.

„Съществува вариант, при който би могла ЦИК да не формира мнозинство от 2/3, за да вземе ясно решение, което на практика пак е отказ от регистриране. Свидетели сме на действие на Комисията, което очевидно показва желание да не се намесва във вътрешно-партийния спор като арбитър.

И използва онази разпоредба в кодекса, при която може да даде указания на партии и коалиции, които са подали документи за регистрация, за да отстранят проблеми и несъответствия”, поясни тя.

По думите ѝ хипотетично е възможно само от името на партия да бъде подадено заявление. „Но тук възниква въпросът дали ЦИК би се произнесла по едно такова заявление при условие, че казус с участието на тази партия стои нерешен във ВАС. По-вероятно е ЦИК да изчака да види какво е решението на съда, за да го съобрази”, твърди Нушева.