След като се върна първият проучвателен мандат, то нормално е да очакваме втория мандат да има по-голям успех не само с преговори, но и с внасяне на проект на правителство. Това заяви доц. Наталия Киселова, експерт по конституционно право в ефира на bTV.

„В политиката да кажеш нещо или да намериш верен отговор е нищо. После започва убеждаването, аргументирането. В нощта на изборите ние видяхме, че нямаме 10 опции, имаше две и тази за предсрочните избори“, каза доц. Светослав Малинов, ръководител Катедра "Политология" в СУ.

Той подчерта, че не е хубаво да има експертно правителство в една демократична държава.

„Върви процес на убеждаване, че тази формула е най-добрата и може би наистина трябва да се обясни. Експертно правителство не означава, че в него има много добри експерти в противовес на глупави и необразовани политици. Това означава без ярки политически фигури, за да няма дразнене“, добави Малинов.

„Да говорим за департизация. Няма правителство, което да не е политическо. След петък и това, което се видя, все пак има нужда от корекция на тази формула. ПП тръгнаха с формула, тя е обсъждана много ожесточено, видяхме на техния съвещателен форум. Виждаме една узурпация на цялата власт от една малцинствена партия в една малцинствена коалиция“, заяви д-р Борислав Цеков, доктор по конституционно право.

Според него трябва да има правителство, но не какво да е. „Настояваме за Шенген, еврозона, но ни трябва стабилно правителство. Не трябва да има партийна доминация, особено на ПП“, каза Цеков. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук