Президентът Румен Радев връчва мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ като втора политическа сила в парламента днес в 17 часа. Очаква се той да бъде приет от посочения за премиер от тях Николай Денков.

Това се случва след като разговорите с ГЕРБ-СДС бяха замразени след публикуването на записите от Националния съвет на "Продължаваме промяната".

Радостин Василев, който ги направи обществено достояние на брифинг в края на миналата седмица, предизвика буря в парламента и Мария Габриел заяви, че казаното в тях преминава всички граници и ще очаква гаранции от страна на евентуалните политически партньори за правителство.

Вчера Николай Денков заяви, че не са водени разговори тя да приеме мандата, каквато идея дойде от ГЕРБ и че се надява разговорите да продължат от точката, на която са спрели.

Това поставя под въпрос договорката между двете най-големи политически формации за излъчване на правителство с ротация на премиера на 9 месеца.

За решаване на сложния политически възел Николай Денков ще има една седмица, след което ще трябва да върне мандата на президента изпълнен или не.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук