Машините, с които трябва да се проведат частичните кметски избори на 27 юни и предсрочните парламентарни избори на 11 юли, може да останат без задължителните настройки на софтуера. За това алармираха експерти, пише Труд бг.

Така, след хаоса с недостиг на машини, от ЦИК са на път да превърнат техниката в ненужни сандъци.

Директорът на "Сиела Норма" с извънредни новини след срещата със Стефан Янев

“Останахме с 9600 машини от предните избори, но все още не сме задали поръчката за настройките и това трябва да стане до ден-два, тъй като от “Сиела норма” няма да могат да се справят с кратките срокове за всички 9600 технически устройства”, признаха членове на ЦИК.

Специалисти обясниха, че от ЦИК няма да могат да намерят чужди експерти по преформатиране на машините към сегашните номера на листи и преференции, тъй като процесът е специфичен.

В сряда в ЦИК ще бъде изтеглен жребият с номерата на партиите и коалициите. И веднага след това от Комисията трябва да ангажират “Сиела норма” за настройките.

Въпреки че ЦИК обяви, че прекратява процедурата за допълнителните 1500 машини, разговорите със фирмата продължиха. Собственикът на “Сиела норма” Веселин Тодоров бе в Комисията, а това бе поканен на разговор с премиера Стефан Янев.