От фирмата доставчик на машините за изборите за много кратки срокове се изисква доставка на голям брой оборудване, нормално е от фирмата да поставят и по-високи някакви финансови изисквания, за да стане. Това заяви доц. Стойчо Стойчев в "Пресечна точка" по Нова Тв.

Това са търговски отношения между ЦИК и фирмата, да си спомним, че само в Русия има такъв такъв почин, да изпълняваш поръчка дори на загуба, защото така се иска от властта.

След като си подписал договор, трябва там до дупка да е ангария на държавата, да робуваш.

Смятам, че ще намерим ресурс финансов да се обезпечат исканията на фирмата, може би не в пълна степен, в частична и да се постигне пълната доставка и окомплектоване с машини на изборните помещения.

Оттук насетне вече трябва да разчитаме и да се надяваме тези машини да донесат някакви ползи, да не бъдат просто поредните похарчени пари за нещо, което да остане така, щото мога да покажа много системи за електронни управления, които стоят празни.

Харчат се милиони, въвежда се еднократно нещо, за да свърши проекта и след това не се използва. Или имаме купени съоръжения и апаратури, или построени инфраструктури, които не се ползват.

По селата имаме спортни зали, които не се използват в пълен капацитет, или пък изобщо не се ползват.

Да не станат тези машини просто едно украшение, което да си стои към избирателни секции, дано да се превърнат в някакъв полезен инструмент поне за намаляване на сгрешените бюлетини, сгрешените протоколи, защото те автоматизират този процес, те решават такъв тип проблеми.

Не решават обаче другите проблеми, като контролирания вот и избирателното гласуване, защото това са социални и цивилизационни проблеми, и не са технологични, допълни доц. Стойчо Стойчев.