Ако участвах в такъв дебат, никога нямаше да засегна темата Крим. Тя е много чувствителна, има позиция на ЕС, позиция на НАТО. Как може да има позиция, която е различна от тази на ЕС. Украйна реагира много нервно. Трябва да има много вече такт или мисъл. 

Това заяви пиарът Максим Бехар в "Пресечна точка" по Нова тв, коментирайки поведението на държавния глава по време на дебата му с кандидат президента проф. Анастас Герджиков. Основни теми в студиото бяха дебатът в навечерието на вота между двамата кандидат президенти, думите на Радев, че "Крим е руски" и протестите пред турското посолство на фона на обвиненията, че Анкара се меси в нашите избори. 

"Чухме един вагон истории, кой обича поезия, театър, кой какво може да рецитира, и какво се е случило в техните битности. Не мога да кажа дали има победител. За себе си имам малък победител", каза още Бехар.  

По неговите думи обаче, той категорично не е харесал думите на Радев относно Крим, особено с оглед на това, че тя не би могла да промени намеренията на хората да гласуват за единия или друг кандидат, защото от нея те слабо се интересуват. 

При това експертът на комуникациите отправи критики към Радев. 

"За един ден успяхме да си развалим отношенията с две важни държави - Турци я и Украйна. Какво означава да привикваш посланик в 12:00 часа през нощта. Това съм го гледал по филмите, само при война. Смятам, че е недопустимо турски държавни институции да се намесват в избори и каквото и да е, което не касае турски граждани.

От друга страна е още по-недопустмо да замеряме турското посолство с яйца и домати. Тези демонстрации са били организирани от някой.

Работата на полицията е да разбере кой ги е организирал Не ми говорете въобще приказки от 1001, че някой самостоятелно от Младост, от Люлин се е качил на метрото и е отишъл да протестира пред посолството.

Това си беше организиран протест от някой. И този някой трябва да се знае. Не може заради едни президентски избори в България, които са почти предрешени, изведнъж да се скараме с две важни държави, в които имаме големи малцинства. Ние сме част от НАТО, от ЕС и трябва да имаме много балансирана политика", каза още Максим Бехар. 

"Никога не помня, освен през 85-а година по време на голямото преименуване, аз оттогава не помня да имаме лоши отношения с Турция, да имаме лоши отношения с Украйна. С Русия имахме в началото на 90-те години малко неразбирателсва, предимно заради някои радикално настроени хора в управлението, но бяха сложни времена и за самата Русия. В никакъв случай с цената на някой да стане президент да не си влошаваме отношенията с приятелски държави", продължи той. 

"Това е недопустимо и само ще търпим загуби от това. Не трябва да сме толкова лековерни, да излизаме пред посолство и да изрязваме някакви отношения заради банери, които са направени от някакъв келеш", каза на свой ред шоуменът Иво Танев, който също бе в шоуто. 

"Не трябва да се бърка чужда политика и външни държави с това, което се случва в България. Как може да ходят хора да демонстрират и крещят пред турското посолство, това е приятелска държава", допълни Бехар. 

Глупостите в социалните мрежи са били използвани да ги нервират, добави Танев 

"Това, което се случва с Украйна, има малък риск да ни скара с ЕС. Вчера за българската външна политика бе кофти ден. Това нещо не трябваше да се случва", предупреди също Максим Бехар. 

Никакви избори не могат да компенсират това, което се случва.