Ударно увеличаване на инвестициите в България да е във фокуса на бъдещото управление. Около това се обединиха представители на „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Днес четирите формации започнаха официално преговорите за коалиция на ниво експертни групи, пише "Флагман". 

Дискусията на тема икономика бе водена от единия лидер на ПП Кирил Петков. 

Постигнат бе консенсус за преобразуване на Министерството на икономиката в Министерство на икономиката и иновациите.

„Радвам се, че всички се обединяваме върху тази идея, че това ще бъде фокус и трябва да го покажем и на институционално ниво“, заяви Калина Константинова от ПП.

Преобразуването на икономическото ведомство бе идея в предизборната програмата на „Продължаваме промяната“. Тя предвижда министерството да управлява координирано дейността на ББР, Фонда за иновации, Фонда на фондовете, Европейските фондове за конкурентоспособност и Българската агенция за експортно застраховане в една обща стратегия с фокус върху новостартиращи компании с високо ниво на иновации и експортен потенциал.

На преговорите днес Кирил Петков заяви: „Преобразуването е свързано не само с прибавяне, но и с изваждане. Има такива неща в Министерството на икономиката, които просто не знам защо са там, включително и напоителните язовири. Просто е безумно. „Екоантрацит“ и „Екоинженеринг“ защо са там – никаква идея. Така че там ще трябва доста да поработим.“

Според Любомир Каримански от ИТН в по-далечна перспектива следва да се помисли дали и Министерството на труда и социалната политика да не се трансформира. Той смята, че трудът следва да премине също към икономическото ведомство.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ