Евродепутатът Елена Йончева получи голямата награда на международния форум Women Leaders Awards 2024. Тя беше отличена заради работата си в Европейския парламент в последните пет години.

Форумът е вдъхновен от основните ценности на Европейския съюз за равенство и борба с дискриминацията. Целта му е да представи добрите примери в женското лидерство и предприемачество.

„За първи път получавам награда за това, че съм дама, жена, която се бори в една сфера, която предимно е заета от мъже и те много ревностно пазят това поле на изява. Винаги съм смятала, че няма значение дали си мъж или жена, когато си отдаден на това, което правиш. Дали сме по-добри от мъжете? Ние сме по-различни и в това е нашата сила, нашият чар. И ние трябва да го използваме. Ние изслушваме по-добре, с по-голяма лекота можем да разберем другия. Изследване от 2017 г. на университета Бъркли в Калифорния показва, че в групите, в които има жени по-лесно се провеждат преговори. Именно, защото жената е по-търпелива, повече изслушва, знае къде е границата на компромиса. В екипите, в които трябва да се реши сериозен проблем, е в полза на каузата да се включват жени“, каза Елена Йончева при получаването на наградата.

Тя сподели, че в началото като евродепутат й е било трудно – в Европейския парламент има над 700 представители от различни политически групи. „Представляваме около 500 млн. души от държави от Атлантика до Черно море, и от Балтийско до Средиземно море. Това, което правим е да водим преговори. Фактът, че в Европейския парламент все пак има достатъчно жени и то на ръководни позиции, ми се струва, че ни помага да вървим напред. Преговорите, които водих в последните години – за новата политика за миграцията, за свободата на медиите, за защита на журналистите, за върховенството на правото показват, че е възможно да се защити едновременно европейският интерес в цялост, и интереса на България.“, каза още тя. „Всички вие сте вдъхновение за тези, с които общувате, за тези, които ви обичат“, обърна се Елена Йончева към останалите дами в залата.  

Жените са значително по-слабо представени на позиции на всички нива в националната политика, показват данни на ЕС. Средно за Съюза жените са само 33% от членовете на националните парламенти, 33% от министрите в правителствата на държавите членки, а едва пет държави членки имат жена за министър председател.

Анализ на Европейската комисия от 2021 г. сочи, че разликата в заплащането между мъжете и жените в ЕС е 12,7%. Това означава, че заплащането на жените е близо 13% по-малко от това на мъжете. Друг важен показател е нивото на заетостта, като разликата е 10,7% - 69,3% от жените в ЕС са заети спрямо 80% от мъжете.

Разликите се дължат най-вече на това, че по-голяма част от жените са в нископлатени сектори като здравеопазване и образование. На ръководните позиции в частните компании са предимно мъже – едва 10% от изпълнителните директори на влиятелните компании са жени. 

Данните са изненадващи на фона на факта, че жените като правило са по-добре квалифицирани от мъжете – повече жени отколкото мъже завършват висше образование в ЕС. Въпреки това, поради задълженията за полагане на грижи, много жени не се чувстват толкова свободни в избора си на работа или не получават същите възможности за работа като мъжете. По същата причина жените са по-склонни от мъжете да работят на непълно работно време.

„Тук в Европа, ние смятаме, че сме напред, но има още много какво да се желае, за да бъде използван огромният потенциал на дамите. И тук има стереотипи, които продължават да съществуват. Вашият пример е за това колко убедително може да се използва потенциалът на жените, за да стане обществото по-добро, по-справедливо“, обърна се към жените лидери зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Тя каза, че стратегията на ЕС за равенство на половете 2020-2025 г. фокусира вниманието си в борба със стереотипите за жените в различни области в обществения живот – при избора на професия и кариера, за участието в процеса на вземане на решения. „Целта на това законодателство на ЕС е да има повече прозрачност в избора на членове на управителните съвети на компании, в прилагането на ясни критерии за назначаване на отговорни позиции, така че те да бъдат достъпни за жените. Да може дамите не просто да се доказват като компетентни специалисти, но и да се доказват като отговорни управленци. Не само в бизнеса, но и в сфери като образованието, науката, дипломацията и др.“, заяви Елена Шекерлетова. 

„Вие представлявате такива успешни дами. Давате ни повод още веднъж да се убедим колко силен лидер може да е жената. Но и насърчавате младите хора, младите дами и момичетата да мечтаят смело, да бъдат амбициозни в своите планове и да разширяват териториите, в които дамите са също толкова убедителни, отговорни, мотивиращи, колкото и господата.“, каза тя.

На церемонията бяха наградени успешни жени лидери в различни сфери – образование, бизнес, култура, наука, здравеопазване, граждански активисти. Събитието беше организирано от платформата за сътрудничество Global Leaders и се проведе под патронажа на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук