Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП, даде интервю пред швейцарския вестник “Тагесанцайгер”, в който настоява Европейската комисия да има по-ефективен контрол спрямо България. “България продължава да е най-корумпираната държава в ЕС, хората живеят в бедност, а журналистите са сплашвани и лишавани от възможност за работа “.

Предлагаме ви текста на интервюто.

Помогнете ни, госпожо фон дер Лайен!“

Фондовете на Европейския съюз подхранват повсеместната корупция в България. Елена Йончева призовава Брюксел за по-ефективен контрол.

От телевизионната журналистика до политиката: Елена Йончева. 

Вашата страна е на дъното по всички показатели в Европейския съюз: най-корумпирани държавни служби, най-ниски доходи, най-заглушавана преса. Какво се случва в България?

Корупцията е огромен проблем за нас. От седем милиона българи два милиона и половина са напуснали  страната. Милион и половина живеят под прага на бедността от 190 швейцарски франка на месец. Европейският съюз изразходва много средства, например за българската инфраструктура, особено за изграждането на пътища. Но между 40 до 50 процента от инвестициите се отклоняват към корумпирани политици. 

Състоянието на пътищата е катастрофално. Само дванадесет месеца след изграждането им се налага отново да започне кърпенето на дупки. Миналата година се случи инцидент с автобус, при който загинаха 16 души. При разследването се установи, че пътят е бил направен нехайно, повърхността му е била хлъзгава, поради неправилно положена настилка. Експертите твърдят, че така е в цялата държава.

Има слухове, че корупционните практики обхващат високите етажи на властта и стигат дори до премиера Бойко Борисов. Има ли доказателства за това?

Журналисти разкриха, че олигарси от приятелски кръгове са купили за младата приятелка на Борисов вила в Барселона и са открили на нейно име сметка за почти 800 000 швейцарски франка. Съществува подозрение, че зад всичко това стои Борисов. Аз предоставих документи на българската прокуратура, но не получих никакъв отговор. 

Сега случаят е предаден на испанската прокуратура, която трябва да провери откъде идват парите. Журналистите в България се отказаха от по-нататъшното разследване на случая, защото е прекалено опасно.
„В очите на хората сега аз станах престъпник. Това е чудовищно.“
Елена Йончева

Как трябва да се противодейства на корупцията?

С конкретни мерки. Предложих да се направят тестове на състава на пътната настилка, но не в България, а в чужбина. В Швейцария например, което ще гарантира независимостта им. Но правителството не разрешава. Всички пътища се строят от пет близки до правителството фирми. След инцидента с автобуса те свалиха от себе си цялата вина, обвиниха ме, че заставам срещу българския бизнес и поискаха оставката ми като депутат. За да наложат исканията си, те изкараха хиляди тежки строителни машини по улиците на София.

Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещението си в София. Преди пресконференцията домакинът Бойко Борисов накарамикрофоните на журналистите да бъдат демонтирани. Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Ройтерс)

Това беше преди една година, сега Вие сте евродепутат и живеете в Брюксел. Чувствате ли се по-сигурна?
Не, сега пак е същото. Българското правителство ме обвинява в пране на пари. Миналия месец изпратиха искане до Еврокомисията за снемане на имунитета ми. Като журналист бях снимала документални филми за един банкер и собственик на телевизионен канал, който по-късно беше заподозрян, че пере мръсни пари.

Но въпреки това тогава дори държавните служби държаха парите си в неговата банка, която постоянно получаваше отличия за добрата си работа. Сега ме обвиняват, че съм знаела или че съм можела да знам, че парите, с които съм работила, не са били чисти. Писмото до Еврокомисията е опит да ме принудят да мълча и да унищожат доверието към мен на хората в България. Сега в техните очи аз съм престъпник. Това е чудовищно.
Как се браните срещу подобни атаки?

Изпратих жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, в която определям процеса като политически мотивиран. Жалбата ми е приета, въпреки че процесът все още не е започнал. Това се случва сравнително рядко и затова все пак е някаква победа. Но ще мине много време, преди съдът да излезе с решение.

„Журналистите, които критикуват, вече нямат никакъв шанс за работа. Една от най-популярните журналистки в страната днес кара такси.“
Елена Йончева



 Страхувате ли се?

В България не убиват журналисти – правителството има други средства да ги унищожава. Те получават заплахи или се прави така, че да не могат да си намерятработа. Журналистите изпитват страх, а това директно води до автоцензура. Най-лошото е, че някога у нас имаше свобода на медиите. Да, беше трудно, трябваше да се борим. Въпреки това по отношение свободата на медиите в България бяхме по-напред от съседна Румъния. Днес сме на 111-то място. И затъваме все повече. А свободата на словото е основата за всяка демократична система.

Каква е причината положението на медиите да се влоши така драстично?

От Европа идват много средства, включително и за финансиране на медиите. Българските власти обаче сами решават кой да получава парите. Разпределянето им не става по прозрачен начин, принципът му обаче е много прост: всеки, който пише срещу правителството, не получава пари. Наистина, Европейският съюз следи парите да достигат до медиите.

Работа на България е обаче да определя критериите за тяхното разпределяне. Журналистите, които критикуват, вече нямат никакъв шанс за работа. Една от най-популярните журналистки в страната днес кара такси.
 



„Българските граждани искат да са част от Европа. Те се надяват ЕС да помогне на България за демократизирането ѝ.“
Елена Йончева

Сега начело на Еврокомисията е Урсула фон дер Лайен. Какво ще ѝ кажете за България?
„Помогнете ни, госпожо Фон дер Лайен!“ Не е достатъчно да се правят само изявления. При Вашето посещение в София премиерът Борисов накара да бъдат демонтирани микрофоните на журналистите преди пресконференцията, за да не могат да задават неудобни въпроси. Сега Европейският съюз има нов главен прокурор – румънката Лаура Кьовеши, която е водила битка срещу корумпираните политици в собствената си държава. Аз ще се срещна с нея и ще ѝ предам събраните документи. Има и други нарушения. Европейските дипломати например знаят много добре какво става. Някои от случаите са незначителни. Важно е обаче на българските политици да стане ясно, че отклоняването на средства няма да остане безнаказано. Тогава ще престанат да го правят.

Всички случаи на корупция са свързани с големите пари, раздавани от Европейския съюз. Нагази ли Брюксел в блатото?
Да, многото пари от Европейския съюз са част от проблема. Брюксел следял къде отиват парите, твърдят политиците. Но Европейският съюз получава документите с информация точно от тези, които строят лоши пътища за много пари. Брюксел контролира документите, но не и самите пътища.

Това е проблемът. Нужно е европейският главен прокурор да се заеме с истински проверки: пробите от пътищата трябва да се сравняват със строителните планове. Същото се отнася и за принципите на правовата държава: на хартия България изпълнява всички изисквания на Европейския съюз. Но реалността е съвсем различна.

Съществува ли все още у хората вяра в Европейския съюз?
Българските граждани искат да са част от Европа. Те се надяват Европейският съюз да помогне на България за демократизирането ѝ. В момента това не е така и хората постепенно губят надежда. Положението става все по-лошо. Това не е грешка на Европейския съюз, това е наша грешка. Ние трябва да се борим за нашата държава! Аз не обвинявам Брюксел, обвинявам себе си.

Неустрашим борец срещу корупцията

Тя е упорита и неустрашима. Като телевизионен журналист българката Елена Йончева, която тази година е избрана за евродепутат, докладва за конфликти от почти всички горещи точки: била е в Афганистан, Босна, Косово, Украйна, Сомалия, Сирия, Чечения и Ирак, където се е случвало да бъде взимана за заложник. 

През 2017 г. многократно награждаваната журналистка става политик и участва в парламентарните избори. Тя превърна темата за корупцията в своя основна тема, като направи например филм за уж сигурната граница на България с Турция, която струва пет пъти по-скъпо, отколкото на съседите, но е осеяна с дупки. Всички свои разследвания Йончева изпраща до българската прокуратура, която засега мълчи.
(Превод от немски със съкращения)