На тази къща за гости моят свекър е действително управител, има такава къща за гости. Но това е проект от 2009 -2010 година, когато не съм го познавала моя свекър. Къщата е проверявана през 2015 г. и той ми каза, че няма никакво основание за притеснение. Това обясни в предаването "Лице в лице" водачът на листата с кандидати за евродепутати на БСП – Елена Йончева по повод изнесените данни за нейни имоти.
 
„Това е по време на правителството на ГЕРБ, как аз съм могла да упражнявам влияние или да има конфликт на интереси“, попита Йончева.
 
„Защо трябва да се прави кампанийна проверка на къщи за гости“, попита тя.
 По думите й такава проверка е трябвало да тече по време на цялата програмата. Така Елена Йончева коментира информацията, че бащата на съпруга й е собственик на къщи за гости, строени с европари.
 
Както БЛИЦ съобщи, по-рано през деня стана ясно, че прокуратурата ще проверява общо 746 такива къщи.
 
"Атаките се правят, за да се отклони вниманието от корупционните схеми на ГЕРБ и да покажат, че има и други такива. Прокуратурата се самозесира по жълти публикации", коментира още Елена Йончева.
 
Тя цитира последния доклад на ЕК от февруари, където се казва, че две трети от сигналите за корупция в България за видни личности не се разследват. По думите й 11 млрд. евро всяка година ни струва корупцията.
 
„Това е петата бухалка с тези къщи, които ГЕРБ вади. Първата бухалка беше, когато аз казах, че от санирането се краде. Тогава Борисов излезе, наговори лъжи, в резултат на което беше осъден на първа и втора инстанция. Втората бухалка излезе срещу мен, когато показах кражбите при строителството на българо-турската граница. Тогава Валери Симеонов внесе сигнал в прокуратурата срещу мен. Трето, когато показах пред медиите и пак внесох в прокуратурата сигнал за „Кумгейт“, тогава Делян Добрев започна да ме съди. Четвърто, когато казахме, че искаме да се направи проверка на пътищата в независима лаборатория. Тогава трима депутати от ГЕРБ, Добрев, Биков и Тодоров, внесоха фалшив сигнал, и това ще се докаже, в резултат на което прокуратурата повдигна тези обвинения. И сега пето, в момента, в който настояваме да се разследва случая „Ало, Банов съм“, отново ми намират някакви къщи, които не са мои“, заяви Йончева.
 
"Записът за Банов няма монтаж и външно влияние, но не може да се използва за доказателство, защото не е оригинален, така казват от прокуратурата", припомни Йончева.
 
"Днес направихме констативен протокол при нотариус, където показахме какъв е телефонът, какъв е паспортът на телефона, записът и съдържанието, и запечатахме този плик, защото не искаме този оригинален запис на носителя на записа да изчезне”, съобщи още Елена Йончева. Тя беше категорична, че човекът, който е дал записа, се страхува да говори като свидетел.
 
„Всички битки, които водим в България срещу корупцията са невъзможни, само ЕС ни предпазва от диктатура“, посочи още кандидатът за евродепутат от БСП. По думите й една от идеите на социалистите в Европейския парламент е да се премахнат офшорните сметки и да има разследване на тези сметки и кой стои зад тях.