Излезе информация, че водата от язовирите за питейна вода минавала през ВЕЦ-ове, за да се произвежда електроенергия. Това съвсем не е вярно, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров на брифинг относно състоянието на язовирите и осигуряването на вода за нуждите на населението, земеделието и енергетиката.

Министърът изнесе информация за всички язовири за напоителни цели и прилежащите към тях ВЕЦ-ове. Според него от години много от тях не произвеждат ток.

"Притокът на язовир Ястребино е много малък. Постоянно даваме средства за него. През цялата година задоволяваме целите на земеделци и граждани, но в момента се колебаем дали да дадем още средства", обясни Димитров.

"С протести язовир не се пълни. Това се прави с разумно управление, но не можем да управляваме времето", добави министърът.

Той обясни, че е предупредил земеделците, че е възможно до няколко години да настъпи водна криза в местата край язовир Ястребино. Според министъра в момента водоемът е пълен на 24%. На 41% пък бил пълен язовир Тича. Димитров обяви, че водата от него се пази, за да може да стигне за поне две години напред.

"С протести язовир не се пълни. Това се прави с разумно управление, но не можем да управляваме времето", добави министърът.

Относно Жребчево Емил Димитров заяви, че в язовира от години няма вода. А причината била сушата и няма откъде да се пълни.