Хиляди хора се стекоха тази вечер пред жилището на президента Реджеп Тайип Ердоган в квартала Късъклъ в Истанбул, за да засвидетелстват привързаността си към турския лидер, който победи на втория кръг на президентските избори днес.

Със знамена и постери на Ердоган те въодушевено скандираха “Победа", "Винаги сме с теб", "За силна Турция", "Обичаме те”, танцуваха и пееха.

Дълги редици от коли със знамена и музика дефилираха по булевардите на мегаполиса, съобщава БТА. 

Този път Ердоган проведе пред жилището си в Истанбул първия митинг, след като бе обявено, че е спечелил втория кръг на президентските избори.

Ердоган бе избран за трети път за президент на Турция. С това той става най-дълго управлявалият президент в историята на страната.

Ердоган се появи пред множеството, качен на автобус, откъдето произнесе първата си реч вече като 13-ти президент на страната.

“Приключихме втория тур на президенските избори, изразявам горещата си благодарност към моя народ, който ни поднесе истински празник на демокрацията. Благодаря ти, Истанбул, за подкрепата, която ми даде. Днес ние отворихме вратата към новото столетие на Турция. Спечели 85 милионна Турция. Както досега 21 години бях достоен за вашето доверие, така ще продължа да бъда и занапред”, каза Ердоган.

В речта си той не пропусна и пострадалите от земетресението, като обеща, че до една година всички ще бъдат настанини в нови жилища. 

Официално! Ето кой печели изборите в Турция КАРТА

Ердоган акцентира върху принципа на неделимостта на турския народ, на единството на езика, вярата и братството, на сигурността и стабилността на турската държава. Той подчерта, че Турция ще продължи с всички сили борбата срещу тероризма.Той отново предупреди външните си критици, че "никой не може да размахва пръст на Турция".

Обръщайки се към опозицията, Ердоган заяви, че е дошъл краят на опитите ѝ да излъчи президент, и се обърна към опонента си Кемал Кълъчдароглу с “бай, бай Кемал”(игра на думи - бай означава господин на турски - б.а.).

Ердоган обяви и новата цел пред Партията на справедливостта и развитието - да спечели местните избори през тази есен.

Турският президент обяви, че заминава за Анкара, където ще произнесе реч в президентския дворец. “От там аз ще се обърна към света, нашият народ постигна историческа победа по пътя към демокрацията и просперитета на силна Турция в новото столетие”, каза той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук