Европа ще трябва да поеме своята част от "тежестта" на мигрантите. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, обещавайки, че Турция ще продължи да пуска бежанци извън територията си.
 
"След като отворихме вратите, имаше няколко призива като "Затворете вратите!", каза Ердоган в телевизионно обръщение.
 
"Казах им: "Свършено е. Приключи. Вратите вече са отворени. Сега ще трябва да поемете своя дял от тежестта", допълни турският президент.
 
Той заяви още, че се надява да постигне споразумение за прекратяване на огъня в Сирия, когато се срещне с руския си колега Владимир Путин по-късно през седмицата.
 
"Ще отида в Москва в четвъртък, за да обсъдя събитията в Сирия с г-н Путин. Надявам се, че той ще предприеме необходимите мерки там, като прекратяване на огъня, и че ще намерим решение на този въпрос", каза Ердоган пред членове на неговата партия в Анкара.

БЛИЦ припомня, че по-късно днес министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Турция Реджеп Ердоган в Анкара. Във фокуса на разговора им ще бъдат обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите.

Двамата лидери ще обсъдят действията, които ще допринесат за справянето с кризата в Сирия и спирането на мигрантския натиск в региона.

По-рано пък Борисов обсъди мигрантската вълна в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. В него той е отбелязал, че Турция не трябва да бъде оставяна сама в подобна ситуация и спешно се налага да й бъде оказана подкрепа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!