Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия не планира да води война с когото и да било, но иска да разубеди другите страни да се забъркват в конфликт с Москва.

Руския президент даде интервю на фона на нарастващото напрежение в района на Сирия в Идлиб, където Русия подкрепя сирийския режим срещу Турция.

По-рано в неделя режимът на Асад заяви, че северозападното въздушно пространство е затворено и всеки самолет или дрон, който влезе, "ще бъде третиран като враждебен и свален".

Съобщението на сирийския режим дойде след двудневни удари от турски дронове в провинция Идлиб. Турция загуби 54 войници през февруари, включително 33 убити в четвъртък в един самолетен удар.

След атаката в четвъртък Турция започна операция "Пролетен щит", за да сложи край на безчинствата на режима и да предотврати радикализация и нова вълна на имиграция, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар.

Турските въоръжени сили продължиха да разрушават целите на режима в неделя, унищожавайки танкове и бронирани машини и убивайки повече от 50 войници. 

Междувременно стана ясно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети Русия в четвъртък за среща на върха с руския си колега Владимир Путин. Те ще обсъдят нарастващото напрежение в Сирия.

"Президентът ще осъществи еднодневно посещение в Русия на 5 март", се казва в изявление на турското президентство.

Турция потвърди в неделя, че е започнала военна операция срещу подкрепяните от Русия сирийски сили след засилени сблъсъци в последната бунтовническа крепост Идлиб.

Анкара, която подкрепя бойците ислямисти в провинцията, уби 19 сирийски войници при удари с дрон в неделя и свали два самолета на режима. Но остава решена да избегне преки сблъсъци с Москва, с която споделя значителни отбранителни и търговски връзки.

Въпреки че са на противоположни страни в конфликта, Турция и Русия са си сътрудничили тясно в миналото. Те постигнаха споразумение в Сочи през 2018 г., което доведе до създаването на 12 военни наблюдателни пункта в Идлиб, за да се предотврати сирийска офанзива и нов потоп от бежанци на турска територия.

Но Сирия и Русия изглеждат все по-решени да възвърнат пълния контрол над района, а офанзивата, започнала през декември, изсели близо милион цивилни и предизвика засилващи се сблъсъци между турски и сирийски сили.

Последната ескалация последва убийството на 34 турски войници миналата седмица при въздушен удар, за което е обвинен Дамаск. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!