"Има такъв народ" (ИТН) събира всички партии без ГЕРБ за разговори за съставяне на мандат. Срещата между ИТН и БСП започна преди минути.

БЛИЦ припомня, че вчера от партията на Слави Трифонов първо се срещнаха с лидерите на "Демократична България" (ДБ), а утре им предстои и с тези на ДПС.

От формацията обявиха, че няма да разговарят само с ГЕРБ, които днес определиха като "най-голямото зло за демокрацията" в България.

Така те отвърнаха и на критиките, че ще обсъдят бъдещия кабинет с БСП и ДПС, макар в началото категорично да отхвърляха това понеже са "партии на статуквото". Отново обаче декларираха, че искат да държат ДПС далеч от властта.

От страна на ИТН в консултациите с левицата участват Тошко Йорданов, Филип Станев, Ивайло Вълчев и Виктория Василева. А контактната група на социалистите е водена от Корнелия Нинова.

Виктория Василева, зам.-председател на ИТН заяви: "Надяваме се всички политически партии да надмогнат политическите си интереси. Искаме да видим къде имаме припокриване и разминаване в приоритетите си и да видим къде може да се срещнем по въпроса".

Нинова от своя страна заяви: "Поздравяваме ви за този ход, диалогът и разговорите са верният път. Знаете, че трябва да се опитаме да съставим редовен кабинет. Имаме нужда от работещ парламент. Имаме предвид социалните проблеми, които са ни приоритет, предвид растящата бедност и повишаващите се цени... Трябва актуализация на бюджета".

"На разположение сме да разговаряме по политики и приоритети", каза още тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!