„Тази седмица съм в САЩ, за да участвам за четвърти пореден път в Молитвена закуска, която се организира от Белия дом и Конгреса на САЩ. Още в първия ден от работното ми посещение проведох редица срещи с представители на българската общност в Чикаго”. Това написа във фейсбук профила си зам.-председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов. 
„Срещнах се с футболистите от отбора на Миньор (Чикаго). Подарих на отбора нови футболни екипи - по този начин беше изпълнен един ангажимент, поет от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към отбора. Момчетата върнаха жеста като ми подариха футболна фланелка с номер 11. Преди време те връчиха на Бойко Борисов тениска с номер 9, защото той е централен нападател. Футболистите от Миньор (Чикаго) подчертаха, че подаръкът им за мен също е символичен, защото централният нападател трябва да получава добри пасове от крилата”, написа още Цветанов.
 

 

 

„Изключително радостен съм, че имах възможност да се срещна с българската общност в Чикаго. Разговарях с десетки наши сънародници в препълнената зала към църквата “Св.София”. Над два часа и половина обсъждахме редица теми - финансовото състояние на страната ни, изборната система и представителство на българските общности зад граница, партийните субсидии, необходимостта от създаване на обществени съвети и български културен център, както и много други.
 

За мен е важно емигрантската общност да бъде единна, да има уважение и толерантност към политическите опоненти. Пред българите в Чикаго разказах за няколко нови инициативи на ГЕРБ в тази насока - партията, чрез своите евродепутати, ще поеме разноските за приемането на петима млади българи от Чикаго следващата година в Брюксел, където ще имат възможност да преминат през стаж при евродепутатите от ГЕРБ. Освен това ще бъде подпомогната инициатива на едно от българските училища (Малко българско училище) за закупуване на собствена училищна сграда, която да прерасне и в Културен център за общността. Също така ГЕРБ ще настоява за затвърждаване на мястото и ролята на българските училища като духовни средища.

Имах възможност да присъствам и на работен обяд и с представители на старата българска емиграция в Чикаго. Сред тях бяха най-богатият българин в САЩ Шефкет Чападжиев, наричан "Кралят на печатарите", Хамид Русев, друг успял българин, пристигнал в САЩ заедно с Чападжиев в средата на 60-те години, както и доайенът на емиграцията Александър Дърводелски, строителен инженер, пристигнал в Чикаго още през 50-те години”, пише още Цветанов.