На финалната права при преговорите за кабинет, Bulgaria ON AIR разпространи текста, който бъдещите коалиционни партньори се готвят да подпишат.

В него ясно е разписано как ще се взимат управленските решения и какъв ще е съставът на следващия кабинет. 

Текстовете все още не са окончателни и са на чернова. Ясно е обаче едно – в състава на следващото правителство ще има петима вицепремиери. 

Първата политическа сила "Продължаваме промяната" получава премиерския пост и още 9 министерства, в това число ключови звена като: финанси, вътрешни работи, образование, здравеопазване, отбрана и транспорт. Партията ще излъчи и втори вицепремиер с ново министерство. 

"Аз съм кандидатът на "Продължаваме промяната" за този пост. Но следва да получа покана след подписването на коалиционното споразумение", заяви Калина Константинова от "Продължаваме промяната".

Да има вицепремиер в последния момент поиска и партията на Слави Трифонов. Най-вероятно това ще е Гроздан Караджов. При ИТН отива стратегическият ресор "Енергетика", както и външните работи, регионалното развитие и спортът. 

"Конкретиката ще я видите във финалния вариант, това е работен вариант", изтъкна Любомир Каримански от ИТН.

В коалиционния документ ясно е посочено: 

"Ресорните министри определят състава на политическите си кабинети. Заместник-министрите ще се назначават от министър-председателя по предложение на съответния ресорен министър. Всяка законодателна инициатива задължително се обсъжда предварително в рамките на ресорния експертен съвет." 

Рано сутринта и от БСП получиха последния вариант на документа. 

"Ще разберете имената, след като финализираме писмения документ споразумение", каза лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова. 

ДБ също потвърди - ще има три министерски кресла. 

"Очакваме три места. Един от министрите ще е и вицепремиер", посочи съпредседателят Христо Иванов.


Специално внимание в коалиционното споразумение е отделено на работата на Народното събрание: 

"Коалиционните партньори се съгласяват, че разпределението на председателските места в постоянните комисии към Народното събрание: (i) ще отразява съотношението между парламентарното представителство на Коалиционните партньори." 

И ако ГЕРБ остава на позицията, че няма да подкрепи кабинета, то ДПС коментираха ситуацията така. 

"Ние не сме хора, които да поставя "червени линии". Ние сме диалогични и от дълги години разбираме от управление на държавата.

Тази промяна, която се очаква, няма как да се случи без ДПС", подчерта Рамадан Аталай.

В споразумението са описани и редица структурни промени. Предвижда се всички държавни болници да преминат към Министерството на здравеопазването. Държавната петролна компания се закрива, а Агенцията по храните преминава от МЗ към МС.

Новото министерство на растежа и иновациите поема контрола върху Българската банка за развитие (ББР) и Българската агенция по инвестициите (БАИ).


 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ