Заплатите на опозицията засега частично остават. Въпреки отсъствието на БСП от залата, управляващите няма да отрежат едната трета, от която им се плащат осигуровките.

Въпреки че нищо не е официално, управляващите бавят и най-вероятно няма да внесат в зала поправките в правилника, с които заплатите на отсъстващите стават кръгла нула, съобщава bTV.

Идеята беше на Патриотите, но: „Считам, че не трябва да се налагат повече санкции от тези две трети, които и сега им се налагат. Ако ние им вземем и тази една трета, ще се окаже, че са уволнени. Имаме ли право ние да се чувстваме работодатели на опозицията”, попита Емил Димитров – Ревизоро от Обединените патриоти.

И ГЕРБ не са активни по темата. „Доколкото виждам, в момента няма такова внесено предложение в пленарната зала. Моето мнение по принцип е, че те си носят отговорност за действията”, каза Тома Биков от ГЕРБ. 

В БСП има и гласове за връщане в залата, най-вече по финансови причини. Засега обаче тези гласове са в малцинство при заседанията на групата. 

„Не е имало гласуване, имало е обсъждане, но крайното решение за връщане трябва да го вземе Националният съвет, който извади депутатите от парламента”, обясни Калоян Паргов от левицата.

Повече от две седмици БСП отказва да дойде в Народното събрание. Стаята им в парламента продължава да пустее.
Следващия пленум, на който темата може да се постави, ще е на 17 март. Тогава ще е ясен и водачът на червената листа за евровота.