Критичната статия за България в изданието “Хералд Трибюн” е написаната на база на публикации, намерени в търсачката google translate, смята премиерът Сергей Станишев. Той се позова на признанието на съавторка на публикацията, която е заявила, че по- голяма част от данните в статията са открити в търсачката, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Негативният образ на България се изгражда и от зачестилите напоследък материали в чуждата преса, но въпросът е доколко са обективни или само предъвкват неща от преди 10 години, спекулират с полуистини и шумно лепят етикети, подчерта Станишев. Той призова представителите на опозиция да имат мярка в изказванията си. Има хора, които говорят такива неща, че мен ме е срам, аз също съм бил в опозиция, но никога не съм си позволявал такова нещо, защото имиджът се гради с години, а лесно се срива, коментира премиерът.
Критиките към опозицията дойдоха след като по време на парламентарния контрол депутата от ДСБ Евгений Чачев му връчи заповед за уволнение на правителството. Премиерът я прие с усмивка. Мотивът е некомпетентност и провал при управлението на еврофондовете. /БЛИЦ