Младите хора не си дават сметка, че сценаристите в българската политика са едни и същи вече 30г. Това каза пред „Фокус“ режисьорът и политик Евгений Михайлов.

По думите му това, което наблюдаване в момента, е пародия на парламентаризъм. Младите хора нямат спомен и не знаят кой-кой е в българската политика. Те не помнят социалистическия „рай“. Младите хора не си дават сметка, че сценаристите в българската политика са едни и същи вече 30г., каза още той.

Според него огромния проблем е, че страницата от миналото още не е затворена.

„Нищо не се е променило и един по-внимателен поглед, дори и на повърхността на управляващите най-големите бизнеси, компании, медии и банки, ще даде отговор, че повечето хора на такива позиции произхождат от комунистически функционери и функционери на Държавна сигурност“, обясни той.

Евгений Михайлов предупреди , че може да се очакват изненади от избраният за служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Той има много запомнящ се втренчен поглед с неговите сини очи, които не мога да забравя от 20-те часа разпити, на които бях подложен от него през 90-та година, по време на разследването около прочутата реплика на Петър Младенов: „Най-добре е танковете да дойдат“.

Много добре знам неговия стил, знам на какво е готов, знам и какво искаха да направят с мен, защото го изживях през тези 20 часа разпити и опити за съставяне на фалшиви протоколи и фалшиви показания.

От тогава досега той е израснал, добил е опит, защото беше депутат и шеф на следствие, шеф на задругата по контрол на разузнавателните средства, така че може да очакваме от него много изненади.

За мен наистина е странно, че на 30-тата годишнина от прехода човек като него – свързан с репресивните органи на комунистическия режим, може в демократична натовска България да е вицепремиер и министър на вътрешните работи“, каза Михайлов.

Според режисьора и политик Евгений Михайлов е прекалено след 30 г. преход въжделенията на голяма част от хората да се въплъщават в лицето на Слави Трифонов като този, който ще ги извади от кризата.

„Това, от което на мен ми е мъчно, е, че младежите - студенти и ученици, не знаят собствената си история, но за съжаление се докарахме до там, че знаят наизуст всичките текстове на Слави Трифонов и на чалга певиците“, каза той.

Огромен проблем е, че страницата от миналото още не е затворена, а младите не учат истината за нещата от историята ни, каза още Евгений Михайлов. Той изрази надежда някой ден 22 септември да бъде обявен за национален празник на България.