След решението на Ахмед Доган и Делян Пеевски да снемат охраната си от НСО, всички в ДПС се притеснят за здравето и живота им. Това коментира пред Нова телевизия евродепутатът Илхан Кючюк.

Политиците не трябва да се намесват в работата на специализираните органи. Решенията трябва да се взимат професионално, а да не са съпроводени с политически квалификации", коментира още той. 

По думите му, Христо Иванов не може да бъде носител на всемогъща компетентност, така че да казва кой да бъде охраняван и кой не.

Кючюк смята, че в рамките на това Народно събрание, няма ресурс за ново мнозинство. Той припомни, че още от самото начало на това правителство, ДПС е опозиция.

"От момента на влизането във властта на националистите, ние показахме ясно отношението си към кабинета и продължаваме да твърдим, че не направихме нито една съществена реформа и в същото време не стоим добре в ЕС, добави Кючюк. Като зрели политици обаче ние не призоваваме към вандализъм и това ясно се видя по време на протестите в „Росенец“, добави той.

"Протестиращите там бяха различни, едни, които чупиха автобуси и се опитваха да пробият кордона. На други исканията бяха срещу политическата система и ние им казахме, че не това е мястото да протестират", добави евродепутатът, който показа и снимков материал от щетите по автобусите.

"Христо Иванов се опита да разкъса политическия кордон, там имаше провокации", разказа Кючюк и припомни, че от страна на симпатизантите на ДПС не е имало агресия.

"Ние не организирахме мероприятие с партийно-пропагандна цел, централата на ДПС не се е намесвала", добави Кючюк и изказа поздравления за зрялата реакция на полицията, която не е допуснала инцидент.

"Едно нападение срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган е нападение срещу всички симпатизанти на Движението", обясни Кючюк. Той добави, че младите имат личен допир до него, той им е отделял достатъчно време, за да изслушва идеите и мненията им за развитие на Европа.