Това, което се случва в момента в България, е следното: гражданите протестират по демократичен начин. Политици участват и това е нормално. Бизнесмени и ултраси с провокаци и това сме го виждали. Полицията трябва да действа. Големият проблем е в действията на президента Радев. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в ефира на Нова тв, коментирайки вълненията в страната, намирайки се зад граница. 

"Той каза всяко упорство увеличава риска от хаос. Нека посочим човека, който търси хаоса, това е Радев. Кой търси хаоса размахвайки юмруци - това е президента Радев? Неговите действия са детсруктивни и опасни. Държаният глава трябва да търси помирение в обществото а не хаоса. Трябва да търси диалог. В негови ръце е силният инструмент Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС). Радев обаче търси конфронтацията. Това е големият проблем в България днес", продължи Плевнелиев. 

По думите му, той очаква президентът Радев да продължи с конфронтацията по всички фронтове, защото това му изнася. 

"Вече изминаха 4 години от мандата му. Той ще остане в историята като първия изцяло провален мандат. Никакви приоритети, никаква ангажираност към каузи, никакъв екип, никакви резултати. След 4 години управление на Радев не можем да посочим резултат, а само общи приказки, плюене по правителство и България. 

Той вижда, че идва към края на мандата си и вижда, че няма какво да отчете. Затова той ще заложи всичко до изборите, за да търси конфронтация. Битката е последната му карта, той ще я води на всички фронтове. Мъдрите хора казват: който няма кауза, има нужда от война", обясни Плевнелиев. 

Президентът отправи и съвет към институциите и политиците, и Радев. "Радев в крайна сметка ще победи самият Радев. А институциите да се занимават с по-смилени каузи, модернизирането на България, евроинтеграцията, отколкото да се включват в измислената битка на Радев и в никакъв случай да не размахват юмруци. 

Това, което трябва да Направи Радев, е, след като толкова много говори за върховенството на закона - той трябва да знае, че не той е първият


който е проверяван от прокуратурата. Държаният глава трябва да съдейства на органите на реда, за да излезе истината. Корупцията не се бори с юмруци по площадите и празни обещания. 

Действията на Радев остават у всички нас привкуса, че той има какво да крие, затова търси духа на конфронтацията", каза Плевнелиев. 

Той бе категоричен, че в интерес на българското общество е да се знае, че не за първи път се намираме в конфронтация на институциите, но за първи път държавният глава е загърбил всички правила на демократична държавност и открито погазва конституцията. 

"Моята прогноза е да няма предсрочни парламентарни избори. Нека се премерят силите в редовните избори след 8 месеца. Какво направиха БСП и бизнесмените, които финансират президента? Какво ще кажат те на едни честни избори на българския народ? Затова те търсят конфронтация", каза още Плевнелиев.