Огласеният официално критичен доклад на Европейската Комисия е оценка за работата на българското правителство, а не за българските граждани. За пореден път и в този доклад Европейската комисия констатира, че организираната престъпност и корупцията продължават да бъдат сериозен проблем за страната, а правителството не е показало конкретни резултати в борбата с тях. Това се заявява в декларация на депутатите от ПП ГЕРБ в Европейския парламент в групата на Европейската Народна Партия - Европейски Демократи (ЕНП-ЕД) във връзка с официално обявения доклад на Европейската комисия за България.
Липсата на реформа в съдебната система и областта на правоприлагането, отсъствието на административен капацитет и надежден финансов мениджмънт са причините, поради които ЕК констатира, че корупцията и несанкционирането на финансовите измами в България представляват сериозна заплаха за отпусканите на страната ни европейски фондове. Спирането на предприсъединителните програми, огласеното намерение на Комисията да преустанови напълно финансирането по програма ИСПА и отнемането на акредитацията на две изпълнителни агенции са доказателство, че българското правителство не е в състояние самостоятелно да управлява европейските средства, се казва още в декларацията.
Поради неумението на правителството повече от година и половина след присъединяването към ЕС да изгради надеждна система за управление на европейските средства, както и поради хаотичността в предприеманите „като при пожар” действия в навечерието на доклада на ЕК, българските граждани и българските общини ще бъдат лишени от така необходимите им европейски средства за пътна инфраструктура, за земеделие и социална кохезия.
Несанкционирането и търпимостта към корупционни практики и финансови злоупотреби, заради които е критикувано българското правителство в доклада, заплашват да се превърнат в норма в българското общество; По този начин българските държавни институции се дестабилизират, а доверието на българските граждани в тях и във върховенството на закона се разрушава, се заявява още в декларацията.
Всичко казано дотук само потвърждава това, което българските граждани отдавна знаят - това правителство е неспособно да проведе реформите, които са необходими на страната. Със своето бездействие и неадекватни действия тристранната коалиция, която управлява България в момента, компрометира членството на страната ни в ЕС и всички негативни последствия са за сметка на българските граждани. Затова ние смятаме, че българското правителство трябва да понесе политическата отговорности премиерът трябва незабавно да подаде оставка. Насрочването и произвеждането на предсрочни парламентарни избори ще даде правото на българските граждани, които са най-ощетени от настоящата политика да дадат своята оценка за тези, чието управление доведе страната до получената поредна негативна оценка от Европейската комисия.
Подаването на оставка ще бъде националноотговорна държавническа позиция, която дава шанс на страната ни да тръгне в посока на нормализиране на нейния политически, икономически и правен живот.  /БЛИЦ