Обединеното кралство може отново да отложи излизането си от Европейския съюз, ако има основателни причини, но трябва да запази свободното движение по ирландската граница и дори при липса на сделка с Брюксел да изпълни финансовите си задължения към Общността.
 
Това се посочва в резолюцията, одобрена на пленарната сесия на Европейския парламент.
 
Документът има за цел да подчертае позицията на ЕС по ключови въпроси, свързани с излизането на Великобритания от Европейския съюз съгласно чл.50 от Договора от Лисабон.
 
544 депутати се изказаха за приемането му, 126 - против, а 38 се въздържаха.
 
„Европейският парламент ще подкрепи удължаването на сроковете, посочени в член 50 от Лисабонския договор, ако има причини и цел за това, по-специално да се избегне Брекзит без сделка, да се проведат парламентарни избори или референдум, да се откаже да приложи член 50 или да сключи споразумение за условията за изтегляне“, се казва в текста на документа.
 
Авторите му обаче подчертават, че това не трябва да се отразява на функционирането на институциите на ЕС.
 
„Европейският парламент счита, че е в интерес на Обединеното кралство и ЕС да се осъществи Брекзит по организиран начин“, се казва в документа.
 
Авторите на резолюцията подчертават, че предпазният механизъм за ирландската граница е само временна мярка и трябва да се търси алтернатива под формата на нови споразумения и използването на съвременни технологии, които ще помогнат да се избегне появата на физическа граница с Ирландия и допълнителни проверки по нея.
 
Що се отнася до политическата декларация, която очертава бъдещите отношения между Лондон и Брюксел, европейските депутати „демонстрират желание да го трансформират в документ с по-формален и правен характер“.
 
„Новата декларация трябва да има за цел да одобри споразумение за такава тясна връзка между Обединеното кралство и ЕС, че дори и при липса на алтернативни договорености, няма да е необходим предпазния механизъм“, заявиха депутатите.
 
Те добавиха, че при благоприятен резултат, преходният период в икономическите отношения трябва да продължи до 31 декември 2020 г. Депутатите отбелязват, че окончателното споразумение трябва да предполага единственото възможно решение на финансовите и правни задължения на Лондон към Брюксел.
 
Въпреки това, „в случай на излизане без сделка, финансовите задължения на Великобритания ще останат в сила“, гласи резолюцията.
 
В текста също така се отбелязва, че няма да има преходен период в икономическите отношения с ЕС при липса на пълно споразумение.
 
„По-нататъшни преговори за нова търговска сделка, след като Великобритания се оттегли от Европейския съюз без такава, ще бъде възможна, само ако Лондон спазва задълженията и обещанията си относно правата на гражданите, финансовото споразумение и Споразумението от Разпети петък“, се посочва в документа.
 
Европейският парламент обяви като свой основен приоритет запазването на работните места и социалните придобивки на гражданите на други страни от ЕС във Великобритания и, обратно, призовава Брюксел и Лондон да гарантират сигурност по отношение на правните въпроси.