Пореден залп от атаки срещу депутата и наш издател Делян Пеевски спретна Фабриката за фалшиви новини. Сайтът „Клуб Z”, собственост на подсъдимия за укриване на данъци в размер на десетки милиони левове скандалният бизнесмен Огнян Донев, публикува обширен материал на един от основните си глашатаи - Иван Бедров. Това пише "Монитор".

В него авторът, който е зам. главен редактор на сайта и често заработва със свои писания в българската секция на „Дойче веле“, говори за свободата на медиите и заплахите срещу журналисти, като отново прокарва манипулации, касаещи нашия издател. Само преди броени дни менторите на Фабриката за фалшиви новини Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев, вероятно с финансовата подкрепа на Българския Мадоф Цветан Василев спретнаха форум, представен като конференция за свободата на словото. Истинската му цел обаче беше да се легитимира задкулисието у нас. Събитието бе организирано от обслужващия интересите на скандалните бизнесмени у нас Съюз на издателите в България заедно с „Репортери без граници“ и ENPA (Европейската асоциация на издателите на вестници). Както вече писахме, президентът Румен Радев и председателят на Европейския съвет Доналд Туск отсвириха конференцията на задкулисието, а синът на убитата миналата година разследваща малтийска журналистка Дафне Галиция – Матю Каруана Галиция, също не се появи на събитието, за да не бъде въвлечен в тази манипулация. Форумът, на който всеки от чуждестранните представители на медии и организации представи ситуацията в своята страна, всъщност целеше да излезе с декларация, в която скандалните бизнесмени за пореден път да прокара една от основните си опорки – че Делян Пеевски е виновен за всичко. За да защити интересите на господарите си, Бедров, който беше модератор на форума и през цялото време присъстваше, пусна поредната фалшива новина, като обяви, че въпросната декларация е била приета, а всъщност такова нещо не се е случвало.Всъщност това далеч не е изненадващо предвид факта, че манипулациите са основно занимание на Фабриката за фалшиви новини, а Бедров е верен слуга на тартора на манифактурата за клевети Прокопиев още от времето на провалилия се ТВ проект RE:TV, и беше част от водещия екип на медията, финансирана от разградския скандален бизнесмен.

Тъй като тематиката по опорните точки на фалшивите новини се изчерпа, „Капитал“ пък смени тактиката и започна да намесва името на нашия издател в случайни новини. Първо, Прокопиевото издание публикува коментар на протестърката Полина Паунова, в който тя говори за същата среща, но заявява, че медиите на Пеевски обявили изследването на „Репортери без граници“ за лъжливо. То обаче наистина се оказа лъжливо на фона на проучването на „Икономист“ (Economist Intelligence Unit) за индекса на демокрация през 2017 година, в което България е поставена на 49-о място от 167 държави по свобода на словото, а не на 111-о, както твърдят от „Репортери без граници“. След това името на нашия издател се появява и в разследване за кредитите на банкера беглец Цветан Василев, този път около веригата „Техномаркет“. Публично доказуемо е, че депутатът няма абсолютно никакво участие в собствеността на веригата за продажба на техника. Фабриката явно се тресе от закона срещу вторичния грабеж на трезора, който ще затвори кранчето за финансиране от мустакатия аферист, укриващ се в Белград. Съавтор на закона е именно Пеевски заедно с колегите си Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Не може да бъде подмината ей така и фалшивата новина, пак в „Капитал“, относно искането за забрана на рекламите на хазарта, където се пробутва старата опорка, че веригата „Лафка“ се свързва с издателя. Причината е, че това е поредната манипулация от поредния залп на фабриката срещу Пеевски.