На фона на решението на БСП да напусне парламента, управляващите готвят драконовски санкции срещу отсъствията от пленарната зала. Без заплата за депутати, които отсъстват от три поредни заседания или повече от пет за един месец - тази санкция в правилника вероятно ще приемат управляващите утре.

Народният представител от БСП Филип Попов беше категоричен, че промените в правилника на парламента са опит да се измести вниманието от реалния дебат.

"Няма да ни уплашат с тези санкции и не е това начинът да се върнем в парламента", отсече той в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria on Air.

Депутатът заяви, че социалистите ще продължават да не влизат в пленарна зала, поне до ново решение на Националния съвет на партията.

"Тук говорим за нещо много по-голямо от Изборния кодекс според мен. Тук говорим за начина на управление на България, защото не е само проблемът в ИК, а с натрупване и предишни закони, приети от това Народно събрание. Той е чашата, която действително преля и която застрашава демокрацията, свободата, плурализма, правовата държава и върховенството на закона", допълни още Филип Попов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му БСП искат да се дистанцират от това, което се случва в парламента и че сега се вижда реалната коалиция между ГЕРБ, ДПС и "Воля", а "Обедини патриоти" били просто резерва.

Попов беше категоричен, че електоратът на социалистите подкрепя решението им да не влизат в пленарна зала и това не се променя с призива на президента Румен Радев.