"Ролята на служебните кабинети не е само да организира избори... срокове по важни въпроси изтичат", това заяви бившият вицепремиер Атанас Пеканов.

Атанас Пеканов, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

По думите му пред служебните кабинети винаги е имало належащи задачи и ако основната задача е организирането на избори, то страната вместо да наваксва, ще изостава.

"Разликата с предишните кабинети, назначавани от президента, и сегашния, назначен по новите конституционни правила, е в това, че преди имало яснота кой носи политическата отговорност в лицето на президента Румен Радев", посочи още бившият вицепремиер.

Той подчерта, че изоставаме с парите по ПВУ заради поемането на ресора от Асен Василев, който съвместяваше двата ресора, което Пеканов определя като грешна структура на правителството.

Той прогнозира, че заради конституционните промени в посока продължаващата работа на парламента по време на служебното правителство и преди избори, ще ставаме свидетели на предизборно наддаване.

"Грешка в промените на основния ни закон е и опитите парламентът да диктува на изпълнителната власт какво да прави", посочи Пеканов, визирайки задължаването му да предоговори ПВУ в частта енергетика преди, а сега и това, че депутатите удариха спирачки на разходването на средства от бюджета на Асен Василев.

"Не мисля, че в този случай има драма, защото Василев обаче ще е министър още само два дни", каза Пеканов в сутрешния блок на Нова ТВ.

Той коментира и великденските надбавки за пенсионерите.

Според икономиста доходите на пенсионерите трябва да се вдигат, но не е привърженик на раздаването на пари "на калпак", защото това е практика, която се прави само в дълбока криза.

По думите на Пеканов приемането ни и по суша в Шенген няма да е толкова лесно. "Имаме подкрепа, но зависи какво ще се случи след изборите в Австрия есента", каза той. 

"Под ръководството на Корнелия Нинова изчезна една партия на 130 години", посочи още Пеканов на въпрос дали ще бъде кандидат за европарламента, каквито заявки имаше по-рано.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук