Финансовият министър Асен Василев заяви пред „Свободна Европа“, че е готов да се раздели с новия изпълнителен директор на НАП Румен Спецов. Това ще стане, ако проверка установи, че той е продал фирмата си през 2016 г., като е знаел, че нея тече данъчна ревизия и ще се ощети бюджета.

Сигналът срещу Спецов дойде преди ден от Георги Кадиев, председател на „Нормална държава“, който се обяви за оставка на Спецов.

Коментарът му дойде ден след като кандидат-депутатът от БСП Георги Кадиев (бивш зам.-финансов министър 2005-2007) публикува разпечатка от съобщение за връчване на ревизионен акт на "Гранекс трейдър" от юни 2016 г. Три месеца по-рано Спецов е продал дяловете си в дружеството на фиктивен нов собственик.

Според Кадиев - "с голяма доза сигурност може да се твърди, че продажбата на дяловете е именно следствие на очакваните резултати от ревизията. В резултат на тези действия фирмата никога не покрива задълженията си и до ден-днешен дължи над 1.5 млн.лв. на НАП".

Служебният министър на финансите твърди, че проверка по случая "Гранекс" вече е правена, без да се открият нарушения. Малко след назначаването на Румен Спецов, НАП публикува съобщение, в което твърдеше, че той е излязъл от компанията, когато тя не е имала дългове към държавния бюджет.

"Той е искал да напусне България и си е продал фирмата, отишъл е в Ню Йорк, а после в Дубай с жена си. В този момент е продал фирмата си и честно казано, не се е интересувал кой купува тази фирма. За да се продаде една фирма, трябва да има чисто досие, документи от НАП, от местните власти за липса на задължения. Ако има нещо, което е нередно, подсъдно, незаконно, със сигурност то ще излезе. Със сигурност тази проверка е текла известно време, когато това се е случвало, сега пак може да бъде пусната. Сигурен съм, че най-различни органи могат да се самосезират, ако решат. Аз лично нямам притеснения в професионализма и почтеността на г-н Спецов", каза Асен Василев.

„Ще пуснем проверка вероятно още днес, търсим инспекторат, който да я направи, защото очевидно НАП не може да проверява сама себе си. Приключването й трябва да стане "в разумен срок", заяви Василев, но не се ангажира с конкретни дати.

По думите му атаките срещу новия ръководител на данъчните са били очаквани, защото НАП е започнала да гони не дребните длъжници като фризьорски салони и хлебопекарни, а най-големите фирми, които досега не са били проверявани.