Служебното правителство няма намерение да удължи мерките за подкрепа на заетостта. Става въпрос за схемата 60/40 за запазване на работниците заради кризата, както и мярката 80/20 за най-пострадалите сектори като туризма и транспорта.


Засега не се предвижда удължаване на сроковете по тези схеми, които изтичат до края на май, заяви пред “Труд” Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

МС с горещ коментар за мерките в подкрепа на бизнеса

Работодателите са имали среща с ресорните министри, за да обсъдят как да продължат мерките, въведени заради кризата от коронавируса.

Няма пари за тези мерки, това ни обясниха от правителството, допълни Велев.

Единственото, което ни се предлага, е да се отпускат на бизнеса държавно гарантирани кредити с облекчени условия. Това обаче не е приемливо за фирмите. Не може с кредити да се плащат заплати, отсече той.

В момента от асоциацията подготвят писмено предложение за нова мярка 100/75.

Тя предвижда, когато служителят работи да получава 100% от заплатата си от работодателя. За времето, в което той е принуден да не работи, заради намалени поръчки например, държавата да му плаща 75% от брутното възнаграждение.

Част от работодателските организации обаче не са съгласни с тази схема и държат мярката 60/40 да продължи.

На запитване какво се случва с мерките за подпомагане на бизнеса и работниците от социалното министерството отговориха, че продължават разговорите между ведомството и министерствата на финансите и икономиката.

На 13 май финансовият министър Асен Василев и колегата му Гълъб Донев обявиха, че имат нужда от 7-10 дни, в които да се види как държавата може да подкрепи икономиката. Този срок отдавна изтече.

Междувременно от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с обща позиция, в която остро възразяват срещу отношението, което демонстрира служебното правителство към българския бизнес.

“Не само, че не се вижда желание за бъдеща подкрепа, но дори действащите програми са замразени по неясни за нас причини”, казват от бранша.