БСП внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, с която настоява за проверка на приватизацията на ЧЕЗ.
Малко преди 14 часа червени депутати пристигнаха пред сградата на Съдебната палата, за да внесат сигнала си. 



"Внасяме три молби към главния прокурор. На първо място, настояваме да се извърши проверка на произхода на средствата, с които „Инерком България“ кандидатства за закупуването на ЧЕЗ. Второ, събрали сме цялата документация за начина, по който е приватизиран ЧЕЗ на два етапа – през 2004 г. и през 2012 г. По отношение на продажбата през 2012 г. на 33 % от правителството на Борисов, ние питаме прокуратурата дали всичко това е било направено законосъобразно, тъй като считаме, че има нарушени стратегически документи на страната при осъществяването на тази продажба“, съобщи пред журналисти депутатът Крум Зарков.
 


„На трето място, питаме прокуратурата какво се е случило с образувано досъдебно производство през 2013 г. срещу неизвестен извършител, длъжностно лице на „ЧЕЗ Разпределение България“, срещу което е било образувано това производство, че не е положило достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на имуществото, от което са последвали големи щети. Питаме прокуратурата какви са резултатите с това производство. Това са трите сигнала, които пускаме днес“, обясни Зарков.





Малко по-късно от пресцентъра на партията съобщиха, че ще участват в националния протест срещу сделката с електроразпределителното дружество, който ще се проведе утре пред Министерски съвет.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ