Бойко Борисов пристигна в президентството при Росен Плевнелиев. Там партия ГЕРБ, като първа политическа сила от последните парламентарни избори, получи мандат за съставяне на кабинет в рамките на това правителство. Както БЛИЦ първи съобщи премиерът в оставка обаче върна мандата.
До тук се стигна, след като премиерът реши да подаде оставка, защото кандидатът, издигнат от партията му на президентските избори, загуби надпреварата.
 

Министър-председателят пристигна при Росен Плевнелиев заедно със зам.-председателя на партията Цветан Цветанов. Бойко Борисов върна мандата, връчен от президента.
 

Той бе помолен от президента, за да проведат разговор относно бъдещето на страната. След това премиерът в оставка каза няколко думи пред медиите.
 

Конституцията ще каже дали вървим към предсрочни избори. Считам, че в политиката трябва да има морал и достойнство. Когато правехме правителство, бяхме на хипотезата избори до дупка. Каквито и компромиси да правехме, всеки път в парламента, бяха за благото на страната. Сега този кабинет се изчерпа като възможност. Винаги съм държал на дадените думи", заяви той.
 

"Ние ще подкрепим състава на правителството, но по никакъв начин няма да участваме във властта. Ама какво се оказа онзи ден, всичко което те искаха, в програмата на ГЕРБ, е записано по друг начин", каза Борисов.