Със 186 гласа "за" парламентът ратифицира Договора за добросъседство между България и Македония. На ратификацията присъства външният министър на България Екатерина Михайлова и посланикът на Македония у нас Н.пр. Марян Гьорчев.
След рафитикацията на договора външният министър Екатерина Захариева благодари на всички, които през годините са работили за този договор.


„Няма как интересите на България да са различни от това да имаме стабилна, демократична и приятелска република Македония. Искам да успокоя и тези, които имат притеснения по текстовете на този договор, същите притеснения чухме и от опозицията на Македония - изпълнението на договора продължава и прие ратификацията”, каза тя и обеща редовно да информира парламента за изпълнението на този договор.

По време на дебатите в пленарна зала депутатът от ГЕРБ Георги Марков изтъкна, че признаването на Македония е било голям жест от страна на България премиерът  първо е поискал мнението на българския парламент, а после е сключил договора с Македония. „Искам да защитя българския премиер, защото за разлика от тогава преди да сключи този договор, постави тук въпроса и благодарение на всички политически сили, той сключи този договор“, каза Марков.



По думите му, досега никога премиерите на Гърция, Българи, Сърбия и Румъния не са си стискали ръцете заедно. „Българският премиер е един от проводниците на приобщаването на Западните Балкани към ЕС“, заяви Марков. 


Припомняме, че Договорът за добросъседство с Македония беше подписан на 1 август миналата година в Скопие от премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев. На 15 януари македонският парламент ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Македония и България с 61 гласа „за“ и 1 „въздържал се“. Целта на договоа е споровете от историята да бъдат забравени в името на общото европейско бъдеще и развитие на страните.