България е изразила желанието си да бъде участник в три от работните групи по 10-те точки за мир на украинския президент Володимир Зеленски - енергийна сигурност, продоволствена сигурност и околна среда. Това съобщи пред български медии в Ню Йорк вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, след като участва в дискусия с външните министри на ЕС.

Днес вицепремиерът ще участва в общополитическите дебати на 78-та сесия на Общото събрание на ООН.

България е представена в тях от делегация, водена от президента Румен Радев.

Вчера той участва в срещата на върха за Целите на устойчиво развитие.

На брифинг в централата на ООН в Ню Йорк държавният глава заяви, че основното предизвикателство пред света остава рискът от глобален военен конфликт и подкопаването на икономическите и социалните системи в световен мащаб от войната в Украйна.

„Сигурността и стабилността на Черно море са сериозно засегнати от военната агресия на Русия срещу Украйна. Влошаването на средата за сигурност в региона е въпрос на все по-голяма загриженост и касае сигурността на цялата евроатлантическа общност“, каза вицепремиерът Мария Габриел по време на срещата на външните министри от ЕС преди официалното откриване на 78-та сесия на ОС на ООН.

Тя акцентира върху руските дезинформационни кампании и хибридни атаки срещу ЕС. „Европейският съюз трябва да бъде по-активен в усилията за противодействие на хибридните атаки и дезинформацията, със специален акцент върху злонамереното влияние”, заяви Габриел.

В тази връзка тя подчерта важността на присъединяването на България към Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи. На срещата бе засегнат и Близкоизточният мирен процес.

Намерението е да се постави начало на подготовката на всеобхватен „Пакет за подкрепа за мир“, който да бъде на разположение на страните при намиране на решение на конфликта и да ги стимулира да възобновят усилията за постигане на мир.

Дискусия по бъдещия „Пакет за подкрепа за мир“ се проведе по-рано същия ден на среща, организирана от ЕС, Кралство Саудитска Арабия и Лигата на арабските държави, в сътрудничество с Йордания и Египет. Българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел взе участие във форума и направи изказване.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук