Категорично ще подкрепим ветото на президента за изтребителите F-16. Мотивите на президента съвпадат почти изцяло с нашите доводи, които изказахме миналия петък в пленарна зала.

Това каза пред камерата на bTV депутатът от БСП Николай Цонков по повод наложеното вето от президента за сделката за F-16. 

"За нас можеше да бъдат постигнати много по-добри условия. Ние сме за модернизацията на българската армия и смятаме, че трите проекта трябва да вървят заедно и в комплект.

Според нас големите разходи за закупуването на изтребителите ще попречат за развитието и модернизацията на сухопътните войски и военноморските сили. Дано управляващите разберат в петък, че с тези договори не се защитава националния интерес.

За съжаление гласуването сигурно ще бъде същото и парламентът ще бъдат погазен за пореден път, защото миналата година приехме едни параметри по тази сделка, а сега те се измениха драстично и се пое нов заем от 700 млн.", обяви Цонков.

Председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов изказа различно мнение. 

"Какво ще се случи, ако ветото на президента мине? Какво ще се случи с военновъздушните сили? И правителство, и премиер, и министър на отбраната, всички ясно са заявили, че всички видове войски ще се модернизират.

Със сделката за F-16 взимаме най-доброто решение и защитаваме националния интерес. Ясно е, че БСП ще са против. Те винаги са против и търсят скандала.

ГЕРБ и договор със златаната рибка да сключи, от БСП пак ще са недоволни, защото три желания за малко.
Изтребителите F-16 са отлични и аз поздравявам правителството за решението, което взе", категоричен беше ген. Попов.