Озадачен съм, че чуваме важни решения по националната ни отбрана от вън. Така председателят на парламентарната комисия по отбрана генерал Михо Михов коментира по радио "Фокус"намерението България да изпрати контингент от 400 войници за формирането на многонационална рота в Румъния и твърденията на министър Николай Ненчев, че е необходимо по-осезаемо присъствие от страна на НАТО  в региона на Черно море и намерението му да постави този въпрос на срещата на върха във Варшава.
„В докладите, които ние приемаме в Комисията по отбрана към Народното събрание, а именно докладът за въоръжените сили и сега приетият доклад за състоянието на националната сигурност, няма такива категорични оценки, че България е заплашена.

Този страх от Русия, който можем да илюстрираме с изказването на висш военен от НАТО, който казва, че евентуална атака на Русия срещу Полша ще бъде начало на трета световна война – не личи в анализа на нашите документи! Озадачен съм ме безпокои, меко казано, че важни решения по националната ни отбрана и участието ни в съюзните формирования ги чуваме от зад граница или когато чужденци, макар и съюзници, посещават България. Ние сме парламентарна република и комисията по отбрана би следвало да знае всичко,  което министърът на отбраната предприема или ще предприеме. Твърденията на министър Ненчев, че с комисията работи отлично, този път се разминават с истината. Аз мисля, че той трябва да си вземе бележка, тъй като това води до разноговорене  на институциите“, посочи ген. Михов.

Във връзка със ситуацията председателят на парламентарната комисия по отбрана постави и няколко въпроса. „Знаем ли каква е целта на ръководството  на НАТО  с издигането на нови инициативи за разполагането на войски на източния и югоизточния фланг? Става дума за достатъчно крупни формирования – бригади, батальони, тактически групи. Това само част от показната солидарност ли е, или нещо друго? Второ: Може да се предположи, че заедно със страните - членки на НАТО се цели и включването на страни като Грузия, Молдова и Украйна и формирането  на югоизточен регионален фланг, особено в района на Черно море. До каква ангажираност ще доведе това, включително и за нашата страна? Ще има ли ротация ? Нека да си спомним, че още 2000-та година ние със седем страни създадохме и с участието на САЩ  бригадата 

„Многонационални мирни сили за Югоизточна Европа“, която има същата цел - да укрепва и поддържа мира в региона. Какво става с нея? Следващата година този щаб трябва да го приемем в България, а никой не говори за това! Говорим за югоизточния дивизионен щаб Румъния. Трето: Искам да подчертая, че формированията изискват солидна логистична  поддръжка и значителен брой техника и бойно осигуряване зад граница, което изисква бюджет! Не на последно място трябва да си дадем отговори и за това какви ще са политическите последици и какъв ще е отговорът на страната, срещу която са насочени тези мерки. Как ще реагира? Само показване на възпираща сила ли е това? Вече имаме пример в това отношение – напрежението се засилва.

Но най – важното за нас сега е упълномощен ли е министърът на отбраната за такива изявления и има ли решение на правителството по тези въпроси, тъй като в комисията по отбрана такива теми не са разисквани“. В заключение ген. Михов предупреди, че е недопустимо и опасно страните да се връщат към мерки характерни за вече отминал период в отношенията между запада и изтока. „Напоследък гледайки информацията, човек остава с впечатление, че се връщаме към фронтовото оформяне от времето на Варшавския  договор и Студената война. Това  е недопустимо  и всички държави - членки на Северноатлантическия  пакт трябва да си дават тази сметка, че напрежението по границите на НАТО  не води до нищо добро“.