Българското правителство много ясно заяви категорично позицията на България - като цяло подкрепяме инициативата България ще участва с до 400 военни за подготовка и учение на ротационен принцип. Това са думи на държавния глава, същото каза и министърът на отбраната Николай Ненчев, както и премиерът Борисов потвърди. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместен извънреден брифинг заедно с премиера Бойко Борисов и военния министър Николай Ненчев.
Тримата не коментираха дали Турция действително изнудва страната ни да се включи във флотилията като използва за целта нелегалните имигранти, които не приема обратно на своя територия. За такъв проблем призна и Борисов.

Президентът Плевнелиев подчерта, че „всяко действие на правителството не може да е импровизация” и трябва да съответства на вече приетите стратегически документи. В този смисъл всяка инициатива, регионална или обща, трябва да е в рамките на НАТО.

Плевнелиев посочи, че на този етап „зелена светлина” има единствено изпращането на до 400 военни на учения в Румъния. „Да, нашите румънски колеги повдигнаха и въпроса за ново сътрудничество в областта на военноморската отбрана. Това може да бъде подкрепено само в рамките на НАТО”, каза той, като подчерта, че на този етап не е говорено в конкретика и се знае единствено, че има идея за съвместни учения.

„България не е част от идеи и предложения за флотилии срещу някого, единни сме, говорим ясно и открито”, каза държавният глава.

Николай Ненчев също призна, че е получил предложение да участваме в инициативата на Букурещ и Анкара, но е възразил и е настоял въпросът да се разглежда на равнище ръководители на страните от НАТО.

„Имах среща с моя румънски колега, на която бе представена инициативата за изграждане на флотилия. Помолих да се разглежда само в изграждането на флотилия в рамките на НАТО. Не сме обсъждали флотилия между Румъния, Турция и България”, поясни той.

Бойко Борисов подчерта, че има „държави, които гонят своите интереси, които искат да са на гребена на вълната”, но не би допуснал Черно море да стане военна зона. Той отбеляза, че сценарий НАТО да пази морската ни граница е възможен само ако страната ни стане обект на масирана бежанска вълна.

През февруари на среща в Букурещ президентите на България и Румъния поискаха по-активно сътрудничество между страните от НАТО в региона на Югоизточна Европа и Черно море. Румъния заедно с Турция настояват за постоянна военноморска група кораби на НАТО в Черноморието.

Очаква се въпросът да бъде обсъден на лидерската среща на Алианса във Варшава през юли. Той формално не е разглеждан досега, тъй като много членки на Алианса са против нарушаването на Конвенцията от Монтрьо от 1936г. Тя забранява присъствието на НАТО-вски кораби по черноморската граница с Русия за повече от 21 дни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!