Отдавна се води спорът дали Радев иска президентска република. Макар много хора, включително такива с подчертана политическа грамотност, да откриват признаци за подобни апетити у фигуранта, аз бих противоречил, че той има такива щения.

Това написа в профила си в социалната мрежа Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи. Ето какво още написа той:

"На първо място, това е човек с твърде ниска политическа и институционална култура. От там можем да направим напълно обоснованото предположение, че за него са абсолютно непонятни различните форми на държавно управление и с какво се характеризират те.

На второ място, това е персонаж, отличаващ се с изключителна арогантност, черпеща комфорт от прикритието на тоталното отсъствие на всякакви отговорности.

На трето място, това е личност потънала в дълбоки вътрешни противоречия, непрестанно търсеща себе си чрез околните и за сметка на околните. Т.нар. в английския “puppet” или иначе казано метафора за неналичие на свободна воля.

Обобщено, съвкупността от гореописаните характеристики ме кара да смятам, че липсата на пълноценно знание, което да обосновава избор, в съчетание с неспособността и нежеланието за поемане на задължения, съчетана с относителната осъзнатост за отсъствие на личностни качества, не водят в посока горецитираният да е същински готов да поиска да концентрира в себе си толкова прерогативи, колкото има президент в президентска република.

Или казано по друг начин, когато си с колело, не можеш да се състезаваш във Формула 1."