С премахването на преференциите се отнемат права на българските граждани, каза депутатът от гражданската квота на ГЕРБ Георги Марков, който призова премиерът Борисов да се намеси във връзка с промените в Изборния кодекс.

„В България така или иначе преференциите бяха възприети добре от българските избиратели, създаде се в тях впечатление, че им се отнемат придобити вече избирателни права и то е така. Хората свикнаха с тези преференции, те са някакво освежаване на пропорционалната избирателна система и беше голяма грешка това, че ние ги отнехме"., уточни той, цитиран от БНР.

Марков коментира как сега ГЕРБ са променили мнението си за преференциите след подкрепата за предложението на ДПС и премахването им:

„Според мен признат грях не е грях в политиката и ето решението е: ще си върнем преференциите такива, каквито са били, и нещо, което е много важно и за което настоях пред Г-н Борисов и пред ръководството на ГЕРБ, тъй като аз не съм член на партията, да започне и то започна, процедура по избиране на нова избирателна комисия, тъй като иначе съществува риск, че едни избори, проведени с една избирателна комисия, чийто мандат е изтекъл, може да доведе до дело в Конституционния съд за касиране на изборите".

Относно това защо сега ГЕРБ се съгласяват за нова ЦИК, след като преди това се противопоставяха на искането на социалистите, Георги Марков каза:
„Аз винаги съм твърдял между колегите, че трябва да се избере нова ЦИК, не просто защото така ми е хрумнало, а просто защото в закона е казано, че на 21-ви, ако не се лъжа, март мандатът на тази изтича. Аз не влизам в ролята на някакъв мъдрец, но в момента, в който тези промени станаха факт, бих камбаната, че ние трябва да дадем заден ход и просто трябва да ги коригираме тези неща заедно с всичко друго“.

Марков коментира и внасянето на нови промени в изборното законодателство преди ветото на президента по предишните:
"Има политическо решение за това, че ще бъдат възстановени преференциите във вида, в който са били, това е политическо решение преди президентът да се е произнесъл. Как той ще се произнесе, дали ще наложи вето, дали няма, е негово право, както и наше право е дали ще приемем, дали няма. Това, че отделни народни представители са внесли някакъв законопроект, всеки народен представител - дали ще е Цветанов, дали Иванов, дали ще е Цветанка, има право на законодателна инициатива. Внесли са законопроект, предстои да бъде обсъждан, какво ще стане от този законопроект не мога да ви  кажа.

Това, за което аз настоявам, това е да се преустанови вече дебатът за изборите, включително и за тази, изразът ще ми е много силен, дебилщина да гласуваме с машини./…/.И понеже сме тръгнали към Европа, ако го въведем, значи сме дебили, защото никъде, в нито една развита западна демокрация, в нито една централноевропейска страна, няма машинно гласуване, то е обидно за европейските и за българските граждани.“