Валери Симеонов е част от управлението, защото е част от партия, събрала необходимата електорална подкрепа. В началото на съставянето на това правителство, той не желаеше да заема ръководна позиция и затова е вицепремиер без портфейл. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в ефира на предаването „Беновска пита” по Канал 3.

По отношение на демографията това не се решава от днес за утре. Всички казват колко е зле в момента, но това са плодовете на 90-те години. В момента дава поколение, което в момента е по-малко.Правителството има ясен ангажимент към тридетния модел, каза още той.

Красимир Вълчев е един много добър министър на образованието, но и там проблемите са се трупали с години. Увеличаването на учителските заплати не е самоцел, това е един ангажимент, който се изпълнява. За да може тази професия да бъде престижна, тези хора трябва да имат атрактивно заплащане. Затова се прави. Това, което прави днес министър Вълчев,  ще се усети след 15 години, коментира депутатът.

Президентът обича да говори художествено, от там се раждат метафори, които не са от полза за него. Тази седмица той излъчи член на КС, в парламента и не излъчихме съдия Влахов. Колегите от БСП тогава казаха, че този избор е бил предизвестен, а Янаки Стоилов каза, че няма да участва в предизвестен мач. Сега очаквам да питат президента по каква процедура номинира г-н Семов, коментира още Биков.

Президентската институция е избрана от народа, но има малки правомощия. Президентът има влияние, а няма власт. Благодарение на това влияние той трябва да обединява нацията, а не да я разединява. Мисля, че той, с цялото ми уважение, начина за постигане на единение не е да изолираш над 1 милион избиратели на ГЕРБ и още на Обединени патриоти. Не съм видял президента Радев да пожертва нещо свое за единението. Борисов показа, че иска да взаимодейства с президентската институция в външно-политически план. Ако двете институции се единят, могат да работят много добре. В момента това не се случва, заяви той.

Корнелия Нинова и БСП тактически не са проблем за управляващото мнозинство. Те загубиха изборите, заради говоренето на Корнелия Нинова. Опозиционните сили не могат да покажат видима алтернатива. Ако знам, че опозицията може да гарантира стабилността, ние дори и да загубим ще сме спокойни че ще продължи стабилността, категоричен бе Биков.

Мисля, че и ДПС тръгва по този път да превърне предсрочните избори в лозунг. Предсрочните избори са изход от криза, а в момента такава няма. Изненадам съм от тяхното искане. Нямаме намерение да хвърляме държавата в хаос., заключи той.