Магистрала "Хемус" стана необратим процес. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и председател на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов в НДК по време на отчета за провелия се в последните няколко месеца граждански диалог под надслов "Европа в нашия дом". Инициативата стартира на 11 февруари тази година във Велико Търново.

Това правителство направи максималното да се възползваме от структурникте европейски фондове, заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Над 70% от вътрешните инвестиции са идващи именно от тези фондове. Инвестициите са основно в пътна инграструктура, водоснабдяване и канализация, енергийна ефективност. С основна част тези средства работи Министерството на регионалното развитие и благоустройството - всеки един от нас иска да има хубав дом, чиста питейна вода и да се движи по хубави пътища, посочи Ненков.

През тези два месеца се срещнахме очи в очи с хората, чухме техните проблеми, каза регионалният министър Петя Аврамова. Подобряват се водонадявянето, образованието, градския транспорт, енергийната ефективност. Милиони българи живеят и работят в подобрени градове, каза тя.

Безспорен приоритет при инфраструктурните проекти е магистрала Хемус, която очакваме да ускори развитието на икономиката на Северозападна България. Ако теглим чертата, тази година ще бъдат в изпълнение близо 119 километра нови републикански пътища в България, съобщи Петя Аврамова.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отбеляза, че чрез реконструкция на подземните мрежи ще се подобри качеството на питейните услуги. За първи път от повече от 30 години стартира строителството на два водопитейни язовира, добави той.

Гражданските диалози на тема образование и регионално развитие обиколиха всички областни градове в страната, а в тях се включиха представители на образователния сектор, на бизнеса, на местната, изпълнителната и законодателната власт, както и хиляди граждани. Целта на инициативата бе да покаже на широката общественост как българските населени места са променили облика си вследствие на европейската солидарност, какви инвестиции прави държавата в приоритетното си направление – образованието, и да даде платформа за дискусия между граждани и представители на институции с цел получаване на обратна връзка за работата им.

Очаквайте подробности!